A KDNP és a felsőoktatás

A KDNP és a felsőoktatás

felsőoktatás, hallgatókA Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a hallgatói szerződések arra jelentenek garanciát, hogy az adófizetők pénzéből finanszírozott diákok itthon, az adófizetők érdekében is dolgozzanak. A kisebbik kormánypárt csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ez nemcsak igazságos, hanem a generációk közötti együttműködés kifejeződése is.

Mint kiemelték, a KDNP hisz abban, az elkerülhetetlen felsőoktatási átalakítások után olyan keretek jöttek létre, amelyek egy jól használható diákhitel-konstrukcióval minden arra érdemes fiatalnak biztosítják a továbbtanulás lehetőségét, és mindezt olyan formában, hogy abból Magyarország is hosszútávon profitálhasson.

A kisebbik kormánypárt úgy véli, Szanyi Tibor csütörtök reggeli televíziós megnyilvánulásából az derült ki, a szocialisták visszahoznák a tandíjat. Az önmagukat kormányzati alternatívaként feltüntető ellenzéki formációk csütörtöki egyeztetésén az is világossá vált, nem várnának el a friss diplomásoktól hazai munkát. Bár a felsőoktatás “siralmas örökségéért maradandó érdemeket szerzett Hiller István színvonalromboló rögeszmének” titulálta az önfinanszírozó felsőoktatást, az bizonyos, hogy a magas tandíjjal könnyebben megoldható lenne a rendszer anyagi ellátása – jegyezték meg a közleményben.

Csütörtökön közös nyilatkozat elfogadásával zárult a baloldali ellenzék oktatáspolitikai egyeztetéssorozata.

A megállapodást az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt képviselői írták alá, rögzítve, amint lehetőségük lesz rá, ismét 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és megszüntetik a hallgatói szerződéseket.