A Momentum SokadX nyílt levele Orbán Viktornak

A Momentum SokadX nyílt levele Orbán Viktornak

Az ellenzéki pártban "'kíváncsian várják" a miniszterelnök a február 17-ére Várkert Bazárba tervezett, zártkörű országértékelő beszédét. Azt írták, ha a Fidesz elnökeként tartaná az értékelést, felvállalva az esemény pártrendezvény jellegét, az kívül esne az érdeklődési körünkön a mondandója.

“Tudtunkkal Miniszterelnöki minőségében, a közpénzen fenntartott intézmények tudására támaszkodva, a költségeket közpénzen elszámolva történik az értékelés, ezért felhatalmazva érezzük magunkat, hogy néhány témakört a figyelmébe ajánlunk.

Kérjük az értékelése során adjon választ a következőkre:

– Miért csak novemberben egészítették ki a nyugdíjakat a tényleges infláció növekedésének mértékére? Ezzel a késlekedéssel a “vágtató” infláció miatt, az időseket kényszer-hitelezővé tették, valamint több mint százezer, időközben elhunyt honfitársunk elesett a kiegészítésből.

– Miért hazánk fordítja a GDP arányosan az egyik legalacsonyabb mértékű forrást a nyugellátásra? Magyarország a GDP 7,5 %-os nyugdíj-ellátásra szánt arányával, messze lemaradunk az EU átlagaként ismert 13,6 %-os arányától.

– Miért tart fenn hazánk olyan nyugdíjrendszert ahol a szegény és a luxusnyugdíjak, a nők és a férfiak, továbbá a hátrányos és a túlfinanszírozott településeken élő idősek között folyamatosan nőnek közfinanszírozott nyugdíjak közötti különbségek? Az Alaptörvény és számos Alkotmánybírósági határozat rögzíti, hogy a magyar nyugdíjrendszernek a “társadalmi szolidaritáson” kell alapulni” – fogalmaztak a Momentum Mozgalom közleményében.

Kapcsolódó cikkek