Olcsóbb távközlési szolgáltatás a magyar családoknak

Olcsóbb távközlési szolgáltatás a magyar családoknak

Távközlés

Szalai Annamária, a hatóság elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a határozat az új technológiákra is vonatkozik a hírközlési, illetve a szélessávú piacokon. Így az optikai és részben a kábelhálózatokat is meg kell osztaniuk a nagy szolgáltatóknak a kisebb versenytársakkal például ott, ahol azoknak nincs ilyen vezetékük. A hatóság ugyanis az uniós elvekkel összhangban úgy ítéli meg, hogy az új generációs hálózatok akkor jelentik a fejlődés zálogát, ha az ahhoz való hozzáférést kiszélesítik.

A nagykereskedelmi piac szabályozása pedig azért fontos, mert az itt kialakult árak határozzák meg a végfelhasználói díjakat is. Magyarországon az új generációs, széles sávú hálózatokat jelenleg a települések tizenkilenc százaléka és a lakosság hatvankét százaléka éri el. Az NMHH szerint az új szabályozás beruházásösztönző is, mert megszünteti a bizonytalanságot, ugyanakkor a fejlesztéseket az új technológiák irányába tereli. A szabályozással a hatóság egyik célja az volt, hogy technológia semlegessé, infrastruktúra alapúvá tegye a versenyt.

g

Szalai Annamária

A kis cégek ugyanis csak úgy tudnak a nagyok cégek szolgáltatásaival versenyezni, ha nagykereskedelmi díjak ellenében hozzáférnek a meghatározó szolgáltatók hálózataihoz, s azon keresztül kiskereskedelmi szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak. Az elnök elmondta, a verseny csak úgy élénkülhet, ha aszimmetrikus szabályozást alkalmaznak, azaz a kisebb szolgáltatókra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nagyokra. A hatóság úgy látja, a piacon egyre inkább a csomagban kínált szolgáltatások versenyeznek, és nem az egyes szolgáltatások. Az NMHH adatai szerint 2010-ben 1,6 millió háztartás vett igénybe csomagban távközlési szolgáltatást, ami negyven százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Hírközlés

A jövőben a csomagok szerepe még inkább meghatározó lesz, amelyeknek a kialakítását a mostani határozatok is segítik. Magyarországon jelenleg három nagy szolgáltató, a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC birtokolja a vezetékes infrastruktúra hetven százalékát. A 3,6 millió háztartás harminc százaléka kisebb cégektől veszi igénybe a szolgáltatásokat, ám az NMHH reményei szerint ez az arány növekedni fog. Mátrai Gábor, a hatóság elnökhelyettese elmondta, hogy az új generációs hálózatoknak jelentős tőkeigényük van, illetve kiépítésük nagy  kockázattal jár.  

Éppen ezért nagyon fontos a beruházások ösztönzése közpolitikai eszközökkel, illetve támogatásokkal és szabályozással. Az új szabályozás a nagykereskedelmi hozzáférés a helyhez kötött hálózat infrastruktúrájához, beleértve a hálózatok részleges és teljes átengedését elnevezésű  négyes számú piacra, illetve az ötösre, a  nagykereskedelmi széles sávú hozzáférés piacára vonatkozik. A határozatokat az unió is jóváhagyta. Az elnök elmondta azt is, a hatóság időarányosan jól áll a tervek teljesítésében, a piacelemzésekkel, az uniós hírközlési irányelvek magyar szabályozásba való átültetésével és a digitális átállással.