Nyárig megszülethet a hungarikum-törvény

Nyárig megszülethet a hungarikum-törvény

hungarikumA hungarikum-törvény társadalmi vitájának második szakasza május közepéig lezárul és várhatóan még az Országgyűlés tavaszi ülésszakán dönthetnek is róla a képviselők.

Ezt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondta szombaton a hortobágyi Szent György-napi kihajtási ünnepet követően az MTI-nek.

Hortobágy

Hortobágy száz kövér gulyája

Nagyon hasznos felvetésnek tartom, hogy a magyarság történelmi örökségét képező haszonállatok ebben a körben, azaz a hungarikumok között legyenek – válaszolta a politikus a Hortobágy egyedülálló állatvilágának védelmét érintő kérdésre. Úgy fogalmazott, hogy Hortobágy a pusztai állattartás hazai fellegvára, az itt előállított bioélelmiszerek pedig garantáltan egészséges magyar termékekként jelennek meg a fogyasztók asztalán. Nemzeti büszkeségünkön, a Hortobágyon szennyezés mentes állattenyésztés folyik, és ezeket az adottságokat kell helyben kihasználni – hangoztatta.

Jó lenne, hogy ha minél több feldolgozott termék kerülne a Hortobágyról és környékéről a régió nagyvárosainak, például Debrecennek, Miskolcnak és Szolnoknak a piacaira, valamint szociális- és gyermekétkeztetést nyújtó intézményeibe – mondta Fazekas Sándor. A Vidékfejlesztési Minisztérium – folytatta – megteremtette a lehetőséget a helyi feldolgozásra és értékesítésre, így az itt gazdálkodókat és a családi vállalkozásokat arra buzdítjuk, hogy éljenek a lehetőségekkel. Példaként kiemelte, hogy a vágópontok pályázati forrásait hamarosan megnyitják, de az Új Széchenyi Terv keretében is számos lehetőséget nyújtanak a családi vállalkozásoknak.