Így használjon tűzijátékot!

Így használjon tűzijátékot!

tűzijáték

Megváltozott a pirotechnikai termékek osztályozása, most már kockázattól és a zajszinttől függően négy kategória létezik, az első három kategóriába sorolt termékek kerülhetnek magánszemélyek birtokába.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termék nagyon alacsony kockázatot jelent és elhanyagolható zajt okoz, ezt behatárolt területen való használatra szánták. A 2. osztályba sorolt eszközök még szintén alacsony kockázatot jelentenek, használatuk alacsony zajszinttel jár, ezeket a szabadban, behatárolt területen való használatra szánták. A 3. pirotechnikai osztályba a közepes kockázatot jelentő, a szabadban lévő nagy nyílt területen felhasználható termékeket sorolták, az ezek használatakor keletkező zaj szintje sem ártalmas az emberi egészségre.

rakéta

A szabályozás módosította azoknak a körét is, akik az egyes kategóriába sorolt termékeket engedély nélkül megvásárolhatják. A 2. kategóriájú termékeket már a 16 évesek is megvehetik, míg korábban csak a 18 év felettiek tehették ezt meg. Azok, akik a 14. életévüket betöltötték, ezután is csak az 1-es kategóriába tartozó termékeket vásárolhatják meg. 

A 14 évnél fiatalabbak csak nagykorú felügyelete mellett használhatnak fel az 1. kategóriába tartozó eszközöket, a 16 évnél fiatalabbak pedig ugyanilyen feltételek mellett használhatnak 2. kategóriás pirotechnikai eszközöket. Ezeket engedély nélkül csak december 28-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatják fel. A 3. kategóriába tartozó eszközöket csak 18 éven felüliek vásárolhatnak, ezek beszerzése december 28. és 31. között engedély nélkül is történhet, felhasználásuk december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között történhet engedély nélkül.

rakéta

A hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű pirotechnikai terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, s ott azt kötelesek térítésmentesen visszavenni. A fel nem használt, a 3. pirotechnikai osztályba tartozó terméket 2012. január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani.

Az OKF közlése szerint a tűzijáték helyszínét úgy kell kiválasztani, hogy a termékek védőterületén belül potenciális veszélyforrás ne legyen. Emberek felett átlőni vagy rájuk irányítani a tűzijátékot tilos, erős szélben pedig nem szabad ezeket a termékeket felhasználni. A működésbe hozott tűzijátékot megközelíteni csak a működés befejezése után legalább 10 perc várakozás után lehet. Soha nem szabad a működésbe hozott tűzijáték fölé hajolni, azt szabad kézben tartva működtetni.

Kapcsolódó cikkek