Embercsempészt csíptek nyakon

Embercsempészt csíptek nyakon

embercsempész bilincsbenEgy román embercsempészt és négy afrikai utasát - köztük egy fiatalkorút - fogták el a rendőrök kedden az M70-es autóúton - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Dedics Zoltán elmondta: a rendőrök mélységi migrációs ellenőrzés során állítottak meg egy román rendszámú személyautót, amelyben a román állampolgárságú sofőrön kívül négy, magát igazolni nem tudó férfi ült. Az előállított öt ember kihallgatása során derült ki, hogy az utasok közül egy kongói, egy szenegáli, ketten pedig guineaiak.
    
A 23, 25 és 27 éves férfiak mellett az egyik guineai még fiatalkorú volt, iratok híján orvos szakértő állapította meg, hogy 16 év körüli. Vallomásuk szerint mindannyian Románián keresztül érkeztek Budapestre, és ott vette fel őket a kocsijába a 34 éves szállítójuk.
    
A rendőrség a fiatalkorú fiút a zalaegerszegi gyermekvédelmi intézetben helyezte el, társait kiutasítást megelőző őrizetbe vették, majd Győrbe szállították. Az embercsempész szintén őrizetbe került és a bíróságon kezdeményezték előzetes letartóztatását is.