Már fizetik is a támogatást

Már fizetik is a támogatást

agrár támogatásA Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal február végétől fizeti az agrár-környezetgazdálkodási támogatást a vis maiorral érintett kérelmekre. Több, mint 2,4 milliárd forintot utalnak.

mezőgazdaság

Eddig hatezerkétszázötvennégy ügyfélnek több mint 14,8 milliárd forintot fizetett ki a Hivatal. A vis maioros kérelmek után a más jogcím helyszíni ellenőrzésével érintett kérelmek, majd a helyszíni ellenőrzéssel érintett kérelmek feldolgozásával folytatódnak a kifizetések május végéig. Az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések a mezőgazdaságban érintett fizikai és természeti környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak, elősegítve a minőségi termékek előállítását. Az intézkedések öt-, illetve tízéves célprogramokban valósíthatóak meg. A kedvezőtlen adottságú területek (kat) és Natura 2000 gyepterületek támogatásánál is folytatódnak a kifizetések. Eddig a kat-támogatásra, ötezerkilenszázötvennégy kérelemre több mint 2 milliárd forintot, a Natura 2000 keretében pedig négyezerötszázharminckét ügyfélnek 1,3 milliárd forintot utalt az MVH.

búzamező

A kat-támogatás a kedvezőtlen adottságú területeken folytatott gazdálkodás eredményességének növelésére szolgál. A Natura 2000 területek pedig olyan európai uniós szinten védett helyek, amelyekre szigorú gazdálkodási előírások vonatkoznak. A támogatás e területek közül a gyepterületekre vonatkozó előírások betartásával járó többletkiadások kompenzációjára szolgál. Mindkét jogcímre minden évben, a területalapú támogatással egy időben lehet kifizetési kérelmet benyújtani.