Magyarországra nem érkeztek német dioxinos élelmiszerek

Magyarországra nem érkeztek német dioxinos élelmiszerek

Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek. Erről az Európai Unió gyorsriasztási rendszere tájékoztatta a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt.

A Mébih honlapján a közlemény szerint a németországi vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az ottani szennyezett tojások dioxinszintje megközelítette a maximálisan megengedett mennyiséget, de egyes esetekben a határérték négyszeresét is elérte. A tojótyúkok húsán végzett egyedi vizsgálatok eredményei ugyancsak emelkedett dioxinszinteket mutattak Németországban.

A Mébih információi szerint a takarmányzsiradék-előállítással foglalkozó német Harles & Jentzsch vállalat október 11.-december 16. között hét szállítmány ipari célú, növényi zsiradék tételt (pálma-, repce- és szójaolaj maradékot) vásárolt egy biodízel gyártótól egy holland értékesítőn keresztül. A növényi zsiradék dioxinnal szennyezett volt. A takarmány-zsiradékot előállító cég ipari, például papíripari feldolgozáshoz használatos zsiradékot is gyárt. A cég a beszállított 26 tonna növényi zsiradékot is eredetileg ipari célú hasznosításra szánta, de végül 526 tonna takarmány-zsiradék előállításához használták fel.

Ezt követően az 526 tonna takarmány-zsiradékot kilenc németországi takarmányalapanyag-előállítóhoz szállították, akik 3.000 tonna takarmány-alapanyagot készítettek belőle, majd 25 takarmánygyártó cégnek értékesítették németországi tartományokban (Hamburg, Alsó Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália, Szász-Anhalt). A 3.000 tonna takarmány-alapanyagot tojótyúkok, brojlercsirkék, szarvasmarhák és sertések takarmányába keverték bele, majd értékesítették, szintén kizárólag Németországban.

A 25 takarmány-előállítótól származó takarmány címzetteit időközben a német hatóságok azonosították, tevékenységüket korlátozták – közölte a Mébih. Tekintettel arra, hogy a takarmány tojótyúkok, brojlercsirkék, szarvasmarhák és sertések etetésére szolgál, az érintett farmokon előállított élelmiszer-alapanyagokat is ellenőrzik. A szennyezett takarmánnyal ellátott létesítményekből származó tojásokat visszahívják. Egyéb élelmiszerek visszahívását eddig nem kezdeményezték.

A Mébih szerint a német hatóságok eddig két szennyezett élelmiszerszállítmányról tudják, hogy kikerült Németországon kívülre. Hollandiába két esetben szállítottak B-osztályú, szennyezett takarmánnyal etetett állományból származó tojást. Az ellenőrző hatóság az állattenyésztéssel foglalkozó német vállalkozásokra korlátozásokat vezetett be, melyeket addig nem old fel, amíg a vizsgálatra vett termékek kifogásolhatók.

A dioxinos szennyeződés hátterében az áll, hogy a takarmánykeverékek és az adalékanyagok ára ma magas, ezért nagy a csábítás arra, hogy a gyártók, olcsóbb alapanyagok felhasználásával, a termékek önköltségét megpróbálják csökkenteni – fogalmazott Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke a terméktanács honlapján közölt közleményben. E probléma három-négy évenként rendszeresen felmerül az európai piacon – idézi a közlemény az elnököt.

Bárány László közölte, a különböző növényi olajokat és állati zsiradékokat energianövelésre használják a takarmányokban. A brojlertápokban például a növényi olajok aránya 3-7 százalék között mozog. Az engedélyezett, normál módon felhasználható olajok ugyanakkor ma kilogrammonként 300-350 forintba kerülnek, míg a silány minőségűek ára 100-120 forint között mozog.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy dioxinszennyezés veszélye miatt több mint négyezer gazdaságot ideiglenesen bezárnak Németországban, az érintett üzemek túlnyomó része Alsó-Szászországban található. A német mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a gazdaságokat, alapvetően sertéstenyésztő telepeket, óvintézkedésként zárják le, s amíg nem bizonyosodik be a fertőzés elmúlta, nem szállíthatnak megrendelőiknek. Az intézkedés összesen 4.709 gazdaságot érint, közülük 4.468 található Alsó-Szászországban.