Külföldi gyerekek magyarországi beilleszkedését segítik Miskolcon

Külföldi gyerekek magyarországi beilleszkedését segítik Miskolcon

külföldi gyerekekAz Európai Unió területén kívülről hazánkba érkezett gyermekeknek készítettek oktatási segédanyagot a Miskolci Egyetem nyelvész oktatói. Az uniós és minisztériumi támogatású projekt záró konferenciáját hétfőn tartották Miskolcon.

Az elmúlt év elején útjára indított egyéves pályázat segítségével könnyebbé válik a hazánkba nem európai uniós országból érkező tanulók integrációja. A gyermekek iskolai beilleszkedésének, sikeres tanulásának támogatása kiemelkedő jelentőségű, hiszen hazánkban csaknem 50 ezer migráns gyermek él napjainkban – hangzott el a konferencián.

Azok a gyermekek, akik 10-12 éves korukban érkeznek Magyarországra, az uniós törvények szerint a korosztályuknak megfelelő osztályba kerülnek. Tanításuk számos nehézséget okoz, ezeket vagy órán kívüli nyelvi felzárkóztatóval, vagy a magyart mint idegen nyelvet oktató tanár alkalmazásával próbálják megoldani az iskolák.

A projekt újfajta megoldást kínál a 10-12 éves általános iskolás, ötödik-hatodik osztályos migráns gyermekek oktatására, a tanárok a tananyaghoz kapcsolódó, nyelvtani-lexikai feladatokat tartalmazó oktatási segédanyagot dolgoztak ki számukra. Ezek a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a földünk és környezetünk, illetve az ember- és természetismeret műveltségi területekhez kapcsolódnak.

A migráns gyermekek így együtt tudnak haladni társaikkal a tanórákon, nem morzsolódnak le, sikerélményt szereznek, és még a nyelvtudásuk is fejlődik. A gyakorlatorientált képzés jegyében az oktatók a Miskolci Egyetem bölcsészettudományi karának hallgatóit is bevonták a munkába.