Templomfelújításra, közösségi programok támogatására írt ki pályázatot az Emmi

Templomfelújításra, közösségi programok támogatására írt ki pályázatot az Emmi

Kárpát-medencei templomok felújítására és közösségi programok támogatására írt ki több mint kétmilliárd forint keretösszegű pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága. Ezt közölte Soltész Miklós államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár arról beszélt, az évente kiírt pályázattal a magyarországi és a határon túli magyar ifjúságot, az egyházak mindennapjait és jövőjét kívánják segíteni. Jelezte, a most kiírt támogatás 50 millió forinttal több, mint amennyi az előző évi volt.

Közlése szerint az épített egyházi örökség támogatására 1,4 milliárd forint, míg a közösségi programokra 650 millió forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben. Előbbire 35 millió, utóbbira 5 millió forintig lehet pályázni, önerő nem szükséges.

A felhívásra október 29-éig jelentkezhetnek egyházi jogi személyek és határon túli magyar egyházi szervezetek, a felhívás pedig már elérhető a minisztérium honlapján, a kormany.hu oldalon.

Jelezte, a templomfelújítási pályázatok elbírálásakor kikérik majd az adott egyházkerület vagy egyházmegye véleményét is.
A tavaly kiírt, idén megvalósult, illetve megvalósuló pályázatokról elmondta, Erdélyben, a Délvidéken, a Felvidéken, Kárpátalján összesen 194 programot támogattak, ezek között templomok, közösségi célú helyiségek felújítását, csaknem 330 millió forintból.

A határon belüli programok közül 512 beadványt támogattak több mint másfél milliárd forintból: 181 felújítási és 331 közösségi célú pályázatot.

Az államtitkár arról is szólt, hogy várhatóan kiírnak még egy 40-50 millió forintos pályázatot is, amellyel a jövő nyári krakkói ifjúsági világtalálkozóra való kiutazást kívánják támogatni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani pályázaton kívül más kormányzati forrásokból is támogatják az egyházak komoly építési beruházásait.