Szolgálatra jelentkezett a tízezredik önkéntes tartalékos katona

Szolgálatra jelentkezett a tízezredik önkéntes tartalékos katona

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán, Budapesten a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen emléklappal és ajándékkal köszöntötte a tízezredik önkéntest, Fenesi Botondot.

Kiemelte: 2010-ben 17 tartalékos honvédje volt Magyarországnak, most tízezer van.

“Ez hihetetlen sikertörténet”

– jegyezte meg.

Az államtitkár kitért arra is, azért kiemelten fontosak az önkéntesek, mert ők tudják a leghitelesebben közvetíteni a társadalom felé, hogy mi a honvédség. Németh Szilárd megköszönte a katonák munkáját, amit a haza védelmében tesznek, még egy olyan “láthatatlan ellenséggel” szemben is, mint a koronavírus. Ennek kapcsán példaként említette, hogy a katonák – köztük több önkéntes tartalékos – az ország minden területén összesen 1024 idősotthont fertőtlenítettek.

Emlékeztetett, hogy a járványhelyzetben a kormány nemcsak az életvédelmét állította középpontba, hanem azt is, hogy a gazdaságot, az életet is újra kell indítani. A Magyar Honvédség – mint a legbiztosabb munkáltató – a gazdaságélénkítő feladatból is kivette részét.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egy új programot dolgozott ki, a speciális területvédelmi tartalékos rendszert, azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében vesztették el munkájukat. A július elsején 15 helyszínen indult programra 390-en jelentkeztek – közölte az államtitkár.  Hozzátette: nincs lemorzsolódás. Kedden pedig 13 helyszínen 341-en írtak alá szerződést a Magyar Honvédséggel.

Németh Szilárd beszédében azt hangsúlyozta: a honvédelem ügye nem bal vagy jobb oldali ügy, hanem “közös ügyünk”.

Ezzel együtt kitért arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta a katonák “saját bőrükön” érezhetik a honvédség, a katonák megbecsülését. Példaként említette a katonák új egyenruháját, az 50 százalékos béremelést, valamint a honvédelmi és haderőfejlesztési programot is, továbbá, hogy jövőre 778 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a honvédség, ami rekordösszeg. A haderőhöz való megváltozott kormányzati hozzáállás kapcsán Németh Szilárd felidézte Orbán Viktor miniszterelnök keddi nyilatkozatát is. Azt mondta: a kormányfő Bledben egyebek mellett arról is beszélt, hogy a

“játékszabályokat jelenleg Kína és az Egyesült államok határozza meg”,

mert a modern gazdaság tudományos központja nagyban kapcsolódik a hadsereghez. Kitért arra is, hogy szükség van valamilyen katonai háttérre, mivel minden fontos technológia, katonai tudományos háttérből ered – ismertette Németh Szilárd a kormányfő nyilatkozatát.

Kapcsolódó cikkek