Szeptemberben az élénkülő exportnak köszönhetően nőtt a fizetési mérleg többlete

Szeptemberben az élénkülő exportnak köszönhetően nőtt a fizetési mérleg többlete

Szeptemberben 366 millió euróval 859 millióra nőtt a folyó fizetési mérleg többlete az augusztusival szemben, és az ország külső finanszírozási képességét jelző adat, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlege hasonlóképpen 359 millió euróval 1,213 milliárd euróra javult. Ez áll az MNB hétfői statisztikájában.

Az augusztushoz képest bekövetkezett változás szinte egyedül az árumérleg exporttöbbletének 351 millió dolláros növekményéből ered, szeptemberben az exportbevételek 1,542 milliárd, az importkiadások viszont csak 1,191 milliárd euróval haladták meg az előző havit. Az idegenforgalmi többlet kevesebb mint 2 millió euróval csökkent, lényegében a beutazó turisták és a kiutazó magyarok költései szeptemberben is az augusztusi szinten maradtak, azaz 316 millió euró volt az aktívum. A többi szolgáltatás nemzetközi forgalmából eredő 251 millió euró nettó bevétel is csak kevesebb, mint 2 millióval kisebb az augusztusinál.

A befektetések jövedelmeinek kivonása alig változott, 625 millió euró volt szeptemberben, 2 millióval kevesebb az előző havinál.

Az Európai Uniótól szeptemberben befolyt támogatások összege sem tért el érdemben az augusztusitól, 354 millió euró volt, alig 8 millióval kevesebb a megelőző havinál.