Óriási árvízvédelmi beruházás

Óriási árvízvédelmi beruházás

dollár a pénzben

Vasas István, az igazgatóság vízgyűjtő-rendezési osztályvezetője elmondta, hogy a fejlesztés célja a település határában található százharmincegy hektár területű Laskó-völgyi tározó árvízcsúcs-csökkentő képességének helyreállítása volt. A munkálatok költségeit teljes egészében az Európai Unió és a magyar állam állta az Új Széchenyi Terv keretében. Elmondta, hogy a tározó 1981 óta üzemel, de átfogó rekonstrukciója eddig még nem történt meg. A beavatkozást az is indokolta, hogy a tározó alatti községekben, Egerszalókon és Demjénben új településrészek jöttek létre.

árvízvédelmi tábla

A beruházás keretében sor került a meder kotrására, a völgyzáró gát és a zsilip felújítására. Felújították a meder körüli utat is, ezzel is megkönnyítve a tározó turisztikai hasznosítását, a kirándulók és a horgászok közlekedését – sorolta az elvégzett munkálatokat a szakember. Jeviczki György, az igazgatóság pályázati osztályának vezetője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben mintegy százmillió forint beruházásával, szintén uniós forrás felhasználásával megerősítették a Laskó-patak védelmét is, így megtörtént a teljes Laskó-völgy vízrendezése.

Az igazgatóság illetékességi területén, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben 2009 és 2013 között, összesen négymilliárd forint értékű vízrendészeti beruházást hajtanak végre uniós forrás felhasználásával. A térség egyébként jelentős turisztikai célponttá vált az elmúlt években, azt követően, hogy megépültek az egerszalóki, illetve a demjéni gyógy és élményfürdők és a vendégek fogadását szolgáló wellness szállodák.

Kapcsolódó cikkek