fotó: pixabay.com

Megújult a felsőoktatás

Megújult a felsőoktatás

A felsőoktatás megújult, a gazdasági igényekre nyitottabb struktúrában működik, és olyan új finanszírozási rendszert alakítottak ki, amely Európa élvonalába repít bennünket. Erről beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hankó Balázs emlékeztetett arra, hogy jelenleg a hallgatók 70 százaléka, mintegy 180 000 hallgató jár modellváltott, alapítványi működtetésű intézménybe. Az alapítványi fenntartás közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelői forma, ami azt jelenti, hogy felsőoktatási, köznevelési, szakképzési, egészségügyi közfeladatot látnak el a megváltozott, új struktúrájú intézmények, az államháztartásnál szabadabb működésben, kiteljesedett autonómiával.

Arról is beszélt, hogy nemzetközi példákat vizsgálva megállapítható, hogy a “top 10” egyetemből hét hasonló formában működik.

Megjegyezte, az európai egyetemek négy autonómiaszempontot fogalmaznak meg, a pénzügyi, a szervezeti, a munkáltatói és az oktatási-kutatási autonómiát. A Magyarországon bevezetett modell ezeket erősíti – tette hozzá -, az egyetemeknek ténylegesen jobb, önállóbb működést tesz lehetővé. Véleménye szerint a modellváltott egyetemek autonómiáját segíti a hatéves finanszírozási szerződés, amely hat év alatt 1700 milliárd forint működési forrást biztosít nekik, 2700 milliárd forint pedig fejlesztési projektekre áll majd rendelkezésre.

Jelezte, jövőre ezermilliárd forintot fordít az állam a felsőoktatásra.

Hankó Balázs szólt a béremelésről is, kiemelve, több mint 14 000 oktatót érintett a 27 százalékos béremelés, most pedig több mint 30 százalékos emelést hajtanak végre, ami csaknem 20 000 egyetemi-főiskolai munkatársat érint majd, 64 milliárdos ráfordítással.

Kapcsolódó cikkek