"Isten most akar beleszólni az életünkbe"

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igét hirdet a pünkösdi istentiszteleten a szarvasi evangélikus ótemplomban 2015. május 24-én, fotó: Rosta Tibor/MTIIsten itt és most akar beleszólni életünk megszokott rendjébe, pünkösdkor fordulatra, új kezdésre, újjászületésre, megtérésre hív minket. Ezt hangoztatta a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke vasárnap Szarvason, az ótemplomban megtartott pünkösdvasárnapi istentiszteleten.

Gáncs Péter arról beszélt, hogy  Isten nem csupán egy jóságos atya felettünk, egy szerető fiú értünk, hanem az atyának és a fiúnak a lelke, aki bennünk szeretne szállást verni, minket, a mi testünket akarja templommá szentelni. Az első pünkösdre emlékezve kiemelte, hogy a szentlélek mindenki anyanyelvén szólt a hívekhez, akik “kezdik érteni az Isten szavát”, vagyis “…oszlóban a káosz, a bábeli zűrzavar, a keserves örökség, hogy az ember nem érti az embert, még a közös anyanyelv esetén sem. Az isteni kommunikáció nyomán, mert pünkösd nem más, mint egy hatalmas isteni kommunikációs forradalom, megszületik az igazi közösség Istennel és az embertárssal, a teremtménytárssal – fogalmazott Gáncs Péter.   A számítógépek világából vett példával élve igehirdetésében Gáncs Péter azt mondta: “…tudjuk, hogy ezeket a gépeket időnként frissíteni kell (…)”. “Pünkösd egy olyan lehetőség, amikor a legcsodálatosabb isteni rendszergazda, az egész világ teremtője kínálja fel, hogy szeretnélek téged felfrissíteni”.  

Pünkösd ajándéka nem kevesebb, hogy Isten gyermekei vagyunk – hívta fel a figyelmet a püspök-elnök.
 Hozzátette, Isten lelke által újjáteremtett, újonnan szült gyermekekké válhatunk, a mennyei atya gyermekeivé, és egymásnak testvéreivé. Többé nem árvák vagyunk, akik gazdátlanul, magányosan sodródnak a világmindenségben, hanem közösséget, közös nyelvet találhatunk egymással a pünkösdkor született egyházközösségében.