A Zsolnay tovább harcol régi dicsőségéért

A Zsolnay tovább harcol régi dicsőségéért

Zsolnay PorcelánKifizette a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi részvénycsomagjának árát Bachar Najari svájci-magyar üzletember, mondta el Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A fideszes politikus a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján utalt arra, a szír származású befektetővel múlt pénteken írták alá a gyár 74,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról szóló szerződést, amely szerint Bachar Najari 180 millió forintot fizet a részvényekért, később pedig félmilliárd forint tőkét nyújt a manufaktúrának.

“A részvények vételára a szerződésben rögzített egyhetes határidőn belül megérkezett az önkormányzat és a vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. számlájára” – közölte Páva Zsolt. Hangsúlyozta, ez bizonyítja a befektető szándékának komolyságát, bár ebben ő maga eddig sem kételkedett.

Páva Zsolt az egy héttel ezelőtti aláírás alkalmából beszélt arról, hogy az önkormányzat az elmúlt 4-5 évben a Zsolnay Kulturális Negyed kialakításával, a Zsolnay mauzóleum felújításával igyekezett erősíteni a Zsolnay márkát, de magának a manufaktúrának a sorsát nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Ő azonban bízik abban, hogy a Zsolnay márkanév idővel újra a régi fényében tündököl majd, s ebben a munkában a város támogatja a befektetőt.

A Budapesten építészmérnöki diplomát szerző, több mint három évtizede Magyarországon élő és magyarul kiválóan beszélő Bachar Najari az aláíráskor azt mondta, elsődleges terve a Zsolnay-porcelán régi rangjának visszaszerzése. A gyárnak fenn kell maradnia, a fennmaradása pedig azt az üzenetet közvetíti a világnak, hogy Magyarország tiszteletben tartja és őrzi értékeit.

Kitért arra, mivel üzletemberként gyakran okozott és okoz gondot számára, hogy partnereinek nem tud megfelelő ajándékokat adni, régóta szeretett volna beszállni hungarikum termékek készítésébe, amire jó lehetőség volt Zsolnay-részvények vásárlása.

A mintegy 200 embert foglalkoztató Zsolnay gazdasági nehézségekkel küszködik, 2011-ben 840 millió forint árbevétel mellett 282 millió forint veszteséggel zárt, a 2012-es árbevétele 602 millió forintra becsülhető, a veszteség várhatóan 270 millió forint lesz.