Szebb és gyorsabb lesz a 2-es?

A 2-es villamos, fotó: Marjai János/MTIMegújulhat a budapesti 2-es villamos pályája és járműparkja, miután a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. A Budapesti Közlekedési Központ az előkészületekre 250 millió forintot költ, a beruházás szorosan kapcsolódik a Kossuth tér átépítéséhez.

A központ kiemelte, a beruházás során meghosszabbítják és akadálymentesítik a megállóhelyek és végállomások peronját, hogy az új, alacsonypadlós, 32-36 méter hosszú villamosokat fogadni tudják. A Közvágóhídnál és a Jászai térnél a vágányokat is átépítik. A Balassi Bálint utcában felújítják a pályát és átépítik a Lánchíd alatti aluljárót.

Felmérik a Széchenyi rakparti viadukt műszaki állapotát, és szükség szerint felújítják, hogy elbírja a nehezebb szerelvényeket. Az Erzsébet és a Szabadság híd között felújítják és átépítik a pályát, hogy a 15-ös és 115-ös buszok is használni tudják azt. A Haller utcai megállónál új vágánykapcsolatot építenek ki a 24-es villamos pályájával, így az 51-es vonalat is be tudják kapcsolni a rendszerbe. A BKK közölte továbbá, hogy ha az infrastruktúra-fejlesztési projekt előkészítése jó ütemben halad, akkor összekötik a fejlesztést a 2-es vonal járműveinek cseréjével.