Nem nő az árhullám

Az elmúlt napok esőzései nyomán keletkezett árhullámnak jelenleg nincs utánpótlása, a kisebb folyókon már levonult, a nagyobb folyókon fokozatos vonul le az ár. Ezt közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője hétfő délelőtt az MTI-vel.

Az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék a Nyugat-Dunántúlt érintő vízgyűjtők magyar és külföldi területeire. Az előrejelzések szerint a következő napokban sehol nem várható területi átlagban jelentős csapadék – közölte a szóvivő. Tájékoztatása szerint a Duna Nagybajcsnál hajnalban tetőzött 527 centiméteres vízállással. Kedd reggelre az elsőfokú készültség szintje alá csökkenhet a vízállás. Komáromnál az ár megközelíti az elsőfokú készültség 500 centiméteres szintjét. Várhatóan Esztergomnál, Budapestnél nem kell elrendelni az elsőfokú védelmi készültséget és a rakpartokat sem kell lezárni. A Rábán Rum térségében tart a tetőzés. Körmendnél vasárnap tetőzött a folyó 316 centiméteren, hétfő reggelre azonban egy métert apadt. Körmend környékén kisebb völgyi elöntések keletkeztek. Szentgotthárdnál levonult az árhullám. Sárvárnál lassan árad a folyó, védelmi fokozatot elérő vízállást nem várnak.

A Mura Letenyénél vasárnap egyenletesen áradt, hétfő reggelre tetőzés előtti állapotban került. Hétfő estig várható a tetőzés 375 centiméter körüli, másodfokot megközelítő vízállással, estétől apadás várható. A folyó Murakeresztúrnál még árad, ott várhatóan hétfő este tetőzik, kedd hajnaltól pedig apad. A Zalán nincs jelentős árhullám. Összességében egy métert emelkedett a víz a felső szakaszon. Hétfő reggelre az árhullám elhagyta Zalabér térségét, Zalaapátiban gyengén árad, védelmi fokozatot elérő vízállásra nem kell számítani.

A Lajta felső szakaszán apad, Mosonmagyaróvárnál lassú áradás miatt hétfő reggel elrendelték az elsőfokú készültségi szintet. A tetőzés kedden hajnalban várható 190-200 centiméter körül. 
A Dráván várható árhullám miatt a drávaszabolcsi árvízvédelmi szakaszon kedd reggel lehet elsőfokú készültség. A Sajón a jelenlegi előrejelzések szerint szintén kedden várható elsőfokú árvízvédelmi készültség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.