forrás: pixabay.com

Müller Cecília: most van itt az ideje az oltakozásnak

Müller Cecília: most van itt az ideje az oltakozásnak

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak. Ezt hangsúlyozta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának adott interjújában.

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon mintegy tíz napja nagyon hasonlóak a járványügyi adatok, példaként említve, hogy szombaton 1370 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 64-en életüket vesztették, kórházban 3578 beteget ápolnak és 291-en vannak lélegeztetőgépen.

“Az esetszámok stagnálása mellett a szennyvízben mért adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy némelyik helyen bizonyos enyhe fokú emelkedés indult”

– hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília szerint a “kiegyensúlyozottnak tűnő” magyar adatok ellenére sem szabad hátradőlni, – mint fogalmazott –

“éppen most van itt az ideje annak, hogy oltakozzunk”.

A tisztifőorvos azt is fontosnak nevezte, hogy minél többen és minél gyorsabban oltassák be magukat.

Beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) jó eredménnyel lezárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon a korábban már engedélyezett Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagai mellett. Magyarország a Szputnyik V-ből egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vár és további 2,5 millió ember vakcinációjához szükséges Sinopharm-védőoltást Kínából. Az országos tisztifőorvos a különféle vakcinák működési mechanizmusát is ismertetve kiemelte: bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni, és az oltóanyagok széles palettája nagyobb lehetőséget biztosít. Legfontosabb célnak elsőként a legesendőbbek megvédését, a súlyos megbetegedések és halálozások számának csökkentését nevezte.

Az Európai Gyógyszer Ügynökség részéről engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina elsõ szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyének hûtõházában 2021. február 6-án, fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az országos tisztifőorvos kifejtette:

“szerencse a szerencsétlenségben, hogy a koronavírus ellen bármely technológiával készült vakcina hatásos tud lenni.”

Ezzel szemben példaként idézte fel a influenza H1N1-variánsát, amely ellen csak a teljesen inaktivált vírust tartalmazó vakcina működött hatékonyan, mint amilyen a magyar oltóanyag volt.

“A koronavírus ellen a kínai Sinopharm-oltóanyag használ ilyen mechanizmust”

– jelezte.

Az országos tisztifőorvos szerint “kizárólag orvosi javallatra” előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesíti az egyik vakcinát a másikkal szemben a betege számára.
Müller Cecília jelezte azt is, hogy eddig 286 379 embert oltottak be az első adag vakcinával, több mint 105 000-en a másodikban is részesültek. Emlékeztetett arra, hogy a három oltási kampányból kettő már lezárult: az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak – több mint 80 000 ember – oltása megtörtént. Elkezdődött a legidősebbek oltási kampánya is, amelyben nagy mértékben támaszkodnak a háziorvosok segítségére, akik nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek. A tisztifőorvos egyúttal ennek kapcsán köszönetet mondott a háziorvosoknak, az önkormányzatoknak és a betegszállítóknak is.

Kapcsolódó cikkek