Egy kisfiú megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. december 15-én., fotó: Vasvári Tamás/MTI

Már oltják az 5-11 éves korosztályt

Már oltják az 5-11 éves korosztályt

Megérkezett a gyerekek oltására alkalmas, koronavírus elleni vakcina a Heim Pál Gyermekkórházba. Ez hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában kedd délelőtt. Szerdától országosan elkezdődik a gyermekek oltása.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. közölte, hogy a héten megérkezett az első szállítmány,

138 000 adag oltóanyag Magyarországra az 5-11 éves korosztály számára kifejlesztett vakcinából.

A közlemény szerint az oltóanyag 21 napos eltéréssel kétadagos oltási rendben alkalmazandó. Az M1 aktuális csatorna híradója szerint délelőtt hatszáz vakcina érkezett a Heim Pál Gyermekkórházba, amely jelenleg logisztikai központ is – közölték -, mivel 342 ampullát továbbszállítanak a Semmelweis Egyetemre, a Dél-pesti Centrumkórházba, valamint a Szent János Kórházba.

Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. december 15-én, fotó: Vasvári Tamás/MTI
A fővárosba 36 000 gyermek beoltására elegendő vakcina érkezett.

“Az 5-11 év közötti gyermekeket nyolc fővárosi intézményben és négy szakrendelésen oltják majd. A 305 budapesti gyermekorvosi praxisból 114 jelezte, hogy szeretne részt venni az oltásban”

– tudatták.

Az amerikai-német fejlesztésű, koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-oltóanyag felvételére a szülők ide kattintva foglalhatnak időpontot.

A gyerekek oltása biztonságos

Az oltási reakciók viszonylag ritkák, a gyerekek oltására alkalmas vakcina biztonságos és hatékony. Erről beszélt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Nagy Anikó azt mondta, a járvány első hullámában az a nézet terjedt el, hogy a koronavírus a gyermekekre nem annyira veszélyes, de az elmúlt időszakban egyre több a tünetes gyermek a világban. Elsősorban az Egyesült Államokban jelentkeztek tömeges megbetegedések a körükben, és ez a tendencia Európában is növekedni látszik. Ezzel párhuzamosan Magyarországon is megnőtt a komoly tüneteket produkáló gyermekek száma.

“Korábban a gyerekeknél az első számú tünetcsoport a hasmenés és a hasfájás volt, emellett szerepelt a láz és köhögés is, jelenleg viszont már nagyobb számban vannak tüdőgyulladásos, légzési és keringési problémás megbetegedések”

– közölte.

A főorvos a gyerekek oltására alkalmas vakcináról elmondta, hogy egy 10 mikrogrammos adagról van szó, amely harmada a felnőtteknek adott mennyiségnek. Ez egy teljesen önálló, a Pfizer által kifejlesztett oltóanyag, amelyet az amerikai és az európai gyógyszerügynökség is bevizsgált és elfogadott. Több ezer gyermeken történő bevizsgálást követően arra a következtetésre jutottak, hogy ez egy hatékony oltóanyag, és nincs nagyobb kockázata, mint bármilyen már védőoltásnak – hangsúlyozta. Hozzátette: az immunológia reakció ugyanaz, mint a felnőtteknél, és a védettség időtartalma is várhatóan ugyanannyi lesz.

“A krónikus beteg gyermekeknek is kifejezetten ajánlják az oltást, nagyon ritka az olyan gyermek, akit nem lehet beoltani”

– szögezte le Nagy Anikó.

Kapcsolódó cikkek