Lassan menjen, ha kocsiba ül

Lassan menjen, ha kocsiba ül

Másodfokú riasztásokat is kiadott ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra virradó éjjel.
Veszélyjelzésük szerint először Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna megyében adták ki ezeket, de további másodfokú riasztások várhatók még Baranya és Somogy megye területén.

Mindemellett az ország nagy részén, a fővárosban is várható ónos eső, ezeken a helyeken azonban egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.
A meteorológiai szolgálat azt írta: éjszaka a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökkenésével az esőt egyre nagyobb területen ónos eső váltja fel. A hajnali óráktól kezdődően a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

“Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt akár piros riasztást is kiadhatnak”

– jegyezték meg, hozzátéve: a vasárnap délutáni órákra átmenetileg csendesedhet a csapadék, majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el az ország déli határait. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákan fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közleményében azt kérte, indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta.

Kapcsolódó cikkek