Fellélegezhetnek a Közép-Tisza vidékiek

Fellélegezhetnek a Közép-Tisza vidékiek

apadAz apadás felgyorsulásával a hétfő esti órákra Szolnoknál az első fokú védekezési szint, 650 centiméter alá süllyed a Tisza vízállása, így a Doba-Csongrád közötti szakaszon is megszűntetik az árvízvédelmi készültséget. Ezt közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyó mentén is mérsékelhető a nap folyamán a készültség, délutántól már csak elsőfokú védekezést tartanak fenn Karcagtól Túrkevéig. A Hortobágy-Berettyó vízszintje azonban a nagyiváni tározó folyamatos leürítése és a Nagykunsági-főcsatornából bevezetett víz mennyisége miatt csak lassan csökken, így várhatóan csak a hét vége felé szüntethető meg az árvízvédelmi készültség a vízfolyás mentén.

A helyreállítás érdekében pontszerűen, harmadfokú védelmi készültség van érvényben a Tiszán a sajfoki zsilipnél, valamint a Hármas-Körösön, a tóközei zsilipnél. A Közép-Tisza vidékén az elmúlt napon 550 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága, jelenleg 7250 hektárt borít belvíz, az érintett terület mintegy fele vetés és szántó.