A közgyűlési teremben demonstráltak a Bálna építői

A közgyűlési teremben demonstráltak a Bálna építői

A Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdete előtt a teremben demonstráltak azon cégek képviselői, amelyek a Bálna generálkivitelezőjével, a WHB Kft.-vel álltak szerződésben.

A mintegy húsz tiltakozó “Hol a pénzünk?” feliratú fehér pólóban foglalt helyet a teremben. A sajtó munkatársainak kiosztott háttéranyag szerint a Bálna épületét magyar vállalkozók építették fel, és azért, hogy hozzájussanak a munkához, a beruházó közvetítő cég egymilliárd forintos bankgaranciát igényelt tőlük, amelyet át is utaltak.

Ezt a pénz viszont a teljesítés után nem kapták vissza, mint fogalmaztak a főváros elperelte ezt a garanciát a vállalkozásoktól, és “a háttérben elszámolt a közben eltűnt közvetítő céggel”.

Tarlós István főpolgármester a közgyűlés napirendi vitája előtt a tüntetőknek azt mondta, ha teljesítenék az alvállalkozók kérését, akkor súlyos törvénysértést követnének el. Hangsúlyozta: amiben tudtak, segítettek.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azt mondta, az alvállalkozók garanciája ügyében nincs módja a fővárosnak dönteni. Emellett felolvasta azt a levelet, amelyet egy korábbi demonstrációra válaszul írtak. Ebben az szerepel, hogy elismerik, és nagyra becsülik az alvállalkozók munkáját, de a főváros minden lehetőségét kimerítette.

Ezt követően a demonstrálók elhagyták az üléstermet.