Végre otthon a villám sújtotta rendőrök

Végre otthon a villám sújtotta rendőrök

Villámcsapás

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a villámcsapást követően az öt rendőr végtagzsibbadásra panaszkodott, ezért vitték őket kórházba. Péntek reggel hét óra körül viszont már hazaengedték őket, jól vannak. Rajtuk kívül más nem sérült meg. A szakértők egyelőre azt is vizsgálják, hogy a rendőrség épületébe, vagy a szomszédos házba csapott a villám. Anyagi kárról nem tudnak.

Horváth Katalin, szóvívő

Horváth Katalin Fanni

A szóvivő kiemelte, hogy a csütörtöki eset ellenére a III. kerületi kapitányság zavartalanul működik. Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken azt mondta, hogy a nyári időszakban egyáltalán nem szokatlan a villámlás és a villámcsapás. Közlése szerint a villámlások hetven-nyolcvan százaléka a felhőkben történik, a maradék mintegy húsz százalék csap bele a földbe, vagy valamilyen kiemelkedő pontba. Mint mondta, villámlások idején fedett helyen lenni biztonságos.

Van olyan típusú villám, amely ellen az épületekre szerelt villámhárító sem használ, de ezek száma elenyésző. A szabadban viszont a villámok 99,9 százaléka keresi a kimagasló pontokat. Így például egy mezőn jobb lekuporodni, ott fa alá állni nem tanácsos. Pátkai Zsolt elmondása szerint védett helynek számít az autó is, de a karosszériához nem ajánlott hozzányúlni.