Változó gyógyszerárak a hétvégétől

Változó gyógyszerárak a hétvégétől

Gyógyszerek

“Csak olyan gyógyszerek ára emelkedhet, ahol minden esetben van rendelkezésre álló olcsóbb alternatíva” – szögezte le Bidló Judit, megjegyezve, nagyon fontos, hogy a betegek egyeztessenek az orvosukkal arról, hogy a gyógyszereiket érintően milyen változás várható. Bidló Judit elmondta: az OEP-nek elég szűkösek a forrásai, a céljuk az, hogy forrásokat szabadítsanak fel, hogy minél több betegnek tudjanak minél korszerűbb terápiát biztosítani, ezért az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében árversenyt hirdettek meg.    

Gyógyszertár

Alig néhány gyógyszer került ki a támogatotti körből, négyezerötszáz termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehet majd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak a legkedvezőbb árúakat. A koleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbbnek számító hatóanyagú valamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni a jövőben. Jelentős áremelkedés a szakorvos révén felírt, speciális, nem rendszeresen szedett gyógyszerek, például az onkológiai, illetve egyes pszichiátriai készítmények esetében várható. 

A rendszeresen szedett gyógyszereknél, például a vérnyomáscsökkentőknél, a fájdalomcsillapítóknál vagy a fekély elleni készítményeknél – az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, de ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.