fotó: pixabay.com

Új buszok járják Magyarország útjait

A Volánbusz Zrt. flottája 115 darab új típusú autóbusszal (100 Credo és 15 MAN Neoplan Tourliner) bővült 10 milliárd forint értékben, az autóbuszok 80 százaléka magyar gyártmány. Ezt mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

“A közösségi közlekedés fejlesztése érdekében a kormány célja a kényelmes, biztonságos, megfizethető, környezetkímélő és magyar autóbuszok közlekedtetése”

– tette hozzá a miniszter.

Palkovics László azt is bejelentette, hogy két éven belül Magyarországon is kiépül – amerikai mintára – az iskolabusz-hálózat rendszere. Az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.   A miniszter az új beszerzésekről megjegyezte, hogy a lépés illeszkedik az Innovációs és Technológiai Minisztérium buszstratégiájába, amelynek központi eleme a Magyarországon gyártott autóbuszok használata. Ezek az új autóbuszok – amelyek közül 100 darab Gödöllő és Vác elővárosaiban közlekedik majd – már környezetkímélő hajtásrendszerrel rendelkeznek.

Az ITM ezt a tendenciát a jövőben is erősíteni akarja, ezért a minisztérium arra törekszik, hogy a városi környezetben, illetve a városok közti közlekedésben is az euro6 dízelmotorral hajtott autóbuszok mellett

egyre több a hibrid és a tisztán elektromos meghajtású jármű.

Palkovics László elmondta, a megfelelően ütemezett közösségi közlekedés érdekében a menetrendeket össze kell hangolni, ezzel együtt pedig a minisztérium egy egységes jegyrendszer kialakításán is dolgozik.

A világban és az európai unióban látható minták alapján Magyarországon is úgy alakítják majd át a közösségi közlekedést, hogy a vasút kapja a fontosabb szerepet, az autóbuszos közlekedésnek pedig az lesz a feladata, hogy a vasúti fővonal rendszerébe szállítsa az utasokat. Az autóbuszok ott biztosítják majd a közösségi közlekedést, ahol a vasút nem elérhető – mondta.

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette, a már forgalomba került 115 autóbusszal együtt a következő időszakban összesen 201 modern jármű áll forgalomba. A teljes flotta beszerzési értéke meghaladta a 17 milliárd forintot. A részletekről ismertette, hogy a Volkswagen Group31 emelt komfortfokozatú MAN Neoplan Tourliner buszából közül 16 a Dél-dunántúli, az Északnyugat-magyarországi és a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központok flottáiban jelenik majd meg. A fennmaradó 15 pedig a Volánbusz Zrt. állományába kerül, és a főváros, valamint Salgótarján, Makó, Zalaegerszeg, Siklós, Gyula, Mohács és Harkány között biztosítja a kapcsolatot.

A Kravtex-Kühne csoporttól 120 darab Credo autóbusz érkezik, amelyből 100 a Volánbusz Zrt.-hez, 20 pedig a Dél-alföldi Közlekedési Központ flottájába kerül.

Az ITK Holding jövő év első felében szállít majd 50 Mercedes-Benz Conecto típusú autóbuszt, amelyek a regionális közlekedési központok állományában állnak majd forgalomba.

“Az a nagymértékű autóbusz beszerzés is azt bizonyítja, hogy a kormány, a tulajdonosi jogokat gyakorló, illetve szakmai felügyeletet ellátó minisztériumok, a busztársaságok és a járműgyártók is elkötelezettek a közösségi közlekedés színvonalának folyamatos javítása mellett”

– fogalmazott a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkek