Szekszárd is fellélegezhet

Szekszárd is fellélegezhet

SzekszárdSzekszárd adósságának mintegy 60 százalékát, 3 milliárd 529 millió forintot vállal át az állam. Ezt jelentette be a tolnai megyeszékhely polgármestere csütörtökön a városban.

Horváth István (Fidesz-KDNP) a szerdán aláírt megállapodásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a város adósságállománya ezzel mintegy 2,3 milliárd forintra csökken. A megállapodás alapján az állam a devizakötvényekből eredő kötelezettségeket 241 forintos svájcifrank- és 291 forintos euróárfolyamon vette át – tette hozzá.

Közölte, Szekszárd ennél több állami segítséget is kapott. Az európai uniós fejlesztések önerejéhez 850 millió forint támogatáshoz jutott, illetve az állam átvállalta a szekszárdi kórház műtőblokkjára 2004-ben felvett hitel törlesztését is. Ezzel együtt összesen 4,4 milliárd forintos segítségben részesül a tolnai megyeszékhely.

Szekszárd költségvetési adataiból látszik, az adósság nagyobb része, 4 milliárd 489 millió forint kötvénykibocsátásból származó kötelezettség, mintegy 800 millió forint a fejlesztési hitel összege. Tavaly 230 millió forintos adósságszolgálatot teljesített a város önkormányzata.

A polgármester közlése szerint az adósságszolgálat körülbelül 60 százalékkal lesz kevesebb. Az önkormányzat ennyivel többet tud fejlesztésekre fordítani; a megmaradó forrásoknak köszönhetően az idén 300-350 millió forintot terveznek jóléti fejlesztésekre – tette hozzá.

Arra is kitért, a megállapodás miatt hamarosan módosítani kell a város idei költségvetését, amelyet 15 milliárd 333 millió forint bevétellel és kiadással csütörtökön fogadott el a szekszárdi közgyűlés.

A költségvetés mintegy 9 milliárd forintos európai uniós fejlesztést tartalmaz, köztük a városközpont 2 milliárd forintos rehabilitációját, a szekszárdi Agora-programot és a város egészséges ivóvízzel való ellátásának mintegy 4 milliárd forintos projektjét.

A Tolna Megyei Kormányhivatal csütörtöki tájékoztatása szerint az ötezernél nagyobb lélekszámú Tolna megyei települések adósságának 42-70 százalékát, összesen 11 milliárd 467 millió forintot vállalt át az állam, a legnagyobb arányban Tamási és Bonyhád adósságából vállalt részt.