Mindenhol jobb, de a legjobb az egészségügyben

Mindenhol jobb, de a legjobb az egészségügyben

Átlagosan bruttó harmincezer-negyvenezer forinttal nőttek a fizetések májusban az egy évvel korábbihoz képest a különböző ágazatokban. A legnagyobb mértékű, majdnem 20 százalékos béremelés az egészségügyben történt, ott 110 000 forinttal emelkedett az átlagfizetés. Ezt írta pénteki számában a Magyar idők

Jelentősen, 10 százalék felett nőtt az átlagkereset minden ágazatban idén májusra az egy évvel korábbihoz képest – közölte a napilap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Ezt aközben hajtották végre a munkaadók, hogy a létszám is nőtt, aminek az ágazati szereplők szerint a munkaerő megtartása az oka, mivel nagy a konkurencia a foglalkoztatók között ezen a téren.

A legnagyobb mértékben az állam emelt bért a vizsgált időszakban. Az egészségügyben például soha nem látott, 19,4 százalékos felzárkózást mért a KSH – emelte ki a Magyar Idők. Tavaly májusban 270 000 forint körül volt az ágazatban a bruttó átlagbér, idén viszont már 323 000 forint körül mozgott. A közigazgatásban dolgozók 35 000 forintos emelésben részesültek, és jelentősebb béremelkedést mértek a szociális ágazatban, ám ott még így is bőven a nemzetgazdasági átlag alatt keresnek – olvasható a cikkben. A versenyszférában az év első felében a bértárgyalások során kialkudott emeléseket tapasztalt a KSH; átlagosan 10-14 százalékkal nőttek a jövedelmek. Korábban a szakszervezetek és a munkaadók is a szakemberhiányt említették a bérrendezés legfőbb okaként. 

A versenyszférában az információs és kommunikációs ágazatban emelkedtek a keresetek a legnagyobb mértékben, átlagosan bruttó 55 000 forinttal. Az 515 000 forintra nőtt átlagkeresettel – a pénzügyi és biztosítási tevékenységgel holtversenyben – a legjobb jövedelmeket ezen a területen lehet elérni. Átlagosan jóval 400 000 forint feletti összegeket lehet keresni még a tudományos és műszaki területeken, valamint az energetikai szektorokban. A versenyszférában a hagyományosan munkaerőhiányos ágazatok foglalkoztatói figyeltek oda leginkább a bérezésre: a turizmus-vendéglátás, az építőipar, valamint az egyéb ipari területek cégei általában bőven 10 százalék feletti felzárkóztatást hajtottak végre.