Jönnek az új vonatok, de mikor érnek ide?

Jönnek az új vonatok, de mikor érnek ide?

MotorvonatokA kormány jóváhagyta a MÁV-START és a GYSEV részére a villamos motorvonatok beszerzésének támogatását és kiemelt projektként kezelését.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat írja, a Közlekedés Operatív Programban (KÖZOP) elővárosi vasúti személyszállításra a MÁV-START Zrt. 42 villamos motorvonatot, a GYSEV Zrt. pedig 6 regionális villamos motorvonatot szerezhet be.

A kormányhatározat mellékletében szerepel, hogy a beszerzések 100 százalékos támogatást kapnak, a 42 darab elővárosi motorvonatra 75,437 milliárd forint, a 6 darab regionális motorvonatra 10,777 milliárd forint nettó támogatási összeget hagytak jóvá.

A 42 elővárosi villamos motorvonat a MÁV-START Zrt. tulajdonába kerül és a MÁV Zrt. üzemeltetésében lévő vasútvonalakon közlekedik majd.

A 6 regionális villamos motorvonat a GYSEV Zrt. tulajdonába kerül, és az üzemeltetésében lévő villamosított vasútvonalakon jár majd.

Ezen kívül a GYSEV a KÖZOP-ban 220 millió forintot fordíthat Sopron és Szombathely vasútállomásokon a kormányablakok kialakítására.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. tavaly novemberben közös ajánlatkérőként indított nyílt közbeszerzési eljárást villamos motorvonatok beszerzésére.

Az ajánlattételi szakaszban határidőre a Stadler Bussnang AG tett ajánlatot a tenderdokumentációt megvásárló nyolc érdeklődő közül.

A tenderkiírás szerint a motorvonatok szállítási végső határideje 2015. szeptember 30.

Kapcsolódó cikkek