Folytatják a megbeszéléseket

Folytatják a megbeszéléseket

Tárgyaló asztalnál ülő emberek

Emlékeztetett arra, hogy eddig két tárgyalási forduló volt, az elsőn a bankszövetség révén felvázolt elképzelések kerültek napirendre, a másodikon pedig a kormányzat is csatolt megállapodás-tervezeteket, kiegészítve a bankszövetség elképzeléseit. Mint mondta, ezek alapvetően az állampapírokkal, a kis és középvállalkozói szektor támogatásával és hitelezésével, az uniós támogatások önrészével és az otthonteremtéssel kapcsolatos témaköröket ölelték fel. A bankszövetség kedden sajtóhírekre reagálva közölte, hogy a magyar bankok nem szakítják meg a tárgyalásokat a kormánnyal a devizahiteleseket érintő javaslatcsomagról.

Matolcsy György

Maolcsy György

A Reutershez eljuttatott írásos közleményükben hangsúlyozták: ezt annak ellenére teszik, hogy a bankok szerint a kormány megszegte azt a megállapodást, hogy a tárgyalások ideje alatt nem hoz a devizahiteleseket érintő újabb intézkedéseket. A Magyar Nemzet keddi számában azt írta, elmérgesedett a hangulat a pénzintézetek és a kormány között, annyira, hogy a bankszövetség elállhat a devizahiteleseket érintő benyújtott javaslatcsomagjától is. A pénzintézetek azért vették fontolóra ezt a verziót, mert a kormány a múlt hét elején elfogadott egy rendeletet, amely arról szól, hogy a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhatnak a végtörlesztés lehetőségét kihasználó dolgozóiknak

Egy héttel ezelőtt a bankszövetség – arra reagálva, hogy a GVH vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél kartellgyanú miatt a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése kapcsán – azt közölte, hogy “a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást”. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter november 3-án a bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőivel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány és a bankszektor együtt dolgozik tovább a devizahitelesek tehermentesítésén. A Magyar Bankszövetség elnöksége november közepén küldte el a devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitelek adósai helyzetének enyhítésére vonatkozó javaslatát  Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részére.