Eldőlhet végre a BKV sorsa

Eldőlhet végre a BKV sorsa

BKV-ügy: megoldódhat-e?A Népszava úgy tudja, a BKV finanszírozási helyzetéről és a dugódíj alternatíváiról is tárgyal a jövő héten Tarlós István főpolgármester és Naszvadi György, a nemzetgazdasági tárca államháztartásért felelős államtitkára.

A lap szerint a minisztérium és városvezetés közti egyeztetéssorozat ezzel a végéhez közeledhet, hiszen a kormány szeptember elejéig kíván végleges döntést hozni a BKV finanszírozása ügyében. Utóbbi céldátum július közepén hangzott el, amikor egy kormányülésen Tarlós István részvételével egyeztettek a közlekedési társaságról és a fővárosi nagyberuházásokról. Akkor a főpolgármester a július elején az Országgyűlésben leszavazott, Budapestnek évi mintegy 20 milliárd forintos bevételt jelentő dugódíj pótlásáról azt mondta, vannak lehetőségek, amelyeket kizártak, egyébként a felek hasonlóan vélekednek “az alternatívák preferenciasorrendjéről”.

A jövő heti tárgyaláson várhatóan véglegesítik azt az egy vagy több alternatív forrásteremtési lehetőséget, amelyből 2013-ban behajtható a hiányzó összeg. Ez azért fontos, mert a dugódíjból befolyó pénzt a főváros a BKV jövőre csökkenő állami támogatásának pótlására fordította volna, ráadásul a díj bevezetésére vállalt kötelezettség megszegése a 4-es metró mintegy 180 milliárd forintnyi uniós támogatását is veszélyezteti – írta a Népszava.