Délutánra beköszönthet az ősz

Délutánra beköszönthet az ősz

Esőn álló nő

Fehér Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, az ország nagy részén hétfőn még 30-34 fok közötti időre lehet számítani. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, így ezeken a területeken a hőségre vonatkozó citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Délelőtt a Dunántúlon, a kora délutáni óráktól a középső, este pedig már a keleti országrészben is előfordulhatnak olyan zivatarok, amelyeket óránkénti hatvan-kilencven kilométeres erősségű viharos széllökések, 30-50 milliméter közötti csapadék és egy-két centiméter átmérőjű jégdarabok kísérhetnek. A várható felhőszakadás miatt jelenleg narancssárga figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megyében.

Esőzés

Ezeken a területeken rövid idő alatt ötven milliméternél is több eső hullhat. Somogy, Tolna és Baranya megyében heves zivatarra vonatkozóan narancssárga figyelmeztetést adtak ki, viharos, óránkénti kilencven kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is várhatók, továbbá nagyméretű jégdarabok is hullhatnak.

Fehér Tamás elmondta, hogy a keleti országrészben még kedden is számítani lehet olyan zivatarra, amelyhez felhőszakadás társul, jellemzően harminc-ötven milliméter közötti csapadékkal. A szél a nap első felében az Észak-Dunántúlon és a főváros térségben viharos lehet, de később mérséklődik. Kedden a hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de a jelenlegi előrejelzések szerint szerdán, csütörtökön jöhet egy újabb hidegfront.

Kapcsolódó cikkek