Átadták a Semmelweis Egyetem felújított szemészeti klinikáját

Átadták a Semmelweis Egyetem felújított szemészeti klinikáját

Befejeződött a Semmelweis Egyetem (SE) budapesti szemészeti klinikájának felújítása, a gyógyítás így már egy helyen, a VIII. kerületi Mária utcában történik.

A 105 éves szemklinika felújított épületének díszkulcsát a csütörtöki ünnepségen Szél Ágoston rektor adta át Németh János klinikaigazgatónak. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár köszöntőjében elmondta, az úgynevezett népegészségügyi mozgósítás részeként szeretnék elindítani az egeszseg.hu portált, és egyben felkérte a szemészeti klinika vezetőit, munkatársait, hogy a saját szakterületükön kapcsolódjanak majd be a létrehozandó portál munkájába.

A felújítás nyomán egy épületbe került minden ellátás, például az ambulancia és a hat, világszínvonalon felszerelt műtő.

Németh János a szemészeti klinikán folyó kutatásról, oktatásról és gyógyításról elmondta, nagy múltja van a többi között a cukorbetegség miatt kialakult szemkárosodások gyógyításának, évente mintegy 750 ezer ilyen betegek kezelnek. A betegek nagy részét telemedicina segítségével vizsgálják.

A klinikaigazgató szólt a koraszülötteknél fellépő vakságról is, amelynek gyógyítására szintén nagy figyelmet fordít az intézmény. Az ország huszonegy kórházából küldik a koraszülötteket a budapesti klinikára vizsgálatra, kezelésre. Mivel azonban csökkenteni akarták a csecsemők szállításával járó traumát, a Cerny Alapítvány segítségével mentőautóba szerelhető kamerát szereztek be, amellyel az országban már mintegy kétezer koraszülött csecsemőnél készítettek szemfenékfelvételt. 

A szemészeti klinika ambulanciáján évente 210-225 ezer beteget vizsgálnak meg, az elvégzett szemészeti műtétek száma 7-8 ezer.

A Tömő utcai és a Mária utcai ellátóhelyek összevonásáról 2005-ben döntöttek, elsősorban az előbbi épület állagromlása miatt. A munka öt évig tartott, és kétmilliárd forintba került.

Kapcsolódó cikkek