Épülő jövő Pakson

Épülő jövő Pakson

épületek

Az államtitkár Jean-Hugues Perreard-ral, az az atomerőművi blokkok építése terén francia, finn és kínai referenciákkal is rendelkező francia Areva vállalatelnök-helyettesével egyeztetett. A francia cég az egyik potenciális beszállító lehet. A tárca közleménye szerint a budapesti találkozón a minisztérium képviselői megerősítették, hogy a létesítési tendert még 2012 elején kiírják. A találkozón áttekintették azokat a legfontosabb műszaki feltételeket és finanszírozási lehetőségeket, amelyek nélkülözhetetlenek a Paksi Atomerőmű bővítéséhez.

Az új európai energiapolitika fő célja a versenyképesség, a fenntarthatóság és az ellátásbiztonság, amit jól szolgál az atomenergia. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg összesen 442 atomerőmű működik, és hatvanöt blokkot építenek a világon. A jelenleg üzemelő atomerőművek beépített összkapacitása 375 ezer megawatt, ebből a paksi atomerőműé kétezer. A készülő, 2030-ig szóló nemzeti energiastratégiában az új atomerőművi kapacitások létesítése, mint elengedhetetlen opció szerepel. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben a többi potenciális pályázó partnerrel is egyeztet az bővítésről.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nemrégiben egy szocialista parlamenti képviselő kérdésére írásban azt válaszolta, hogy  az MVM igazgatósága által 2010 februárjában jóváhagyott koncepció nyomottvizes reaktortípussal, a gyártótól függően 1.000-1.600 megawatt kapacitású blokkal számol, aminek létesítési költsége kilowattonként 2.000-3.000 euró. Az első blokk üzembe helyezését 2020-at követően, a másodikat 2025 utánra datálták. A tervezett üzemidő hatvan év. Az elfogadott koncepció szerint a szóba jöhető reaktortípusok, az orosz Atomstroyexport AES-2006-osa, a Toshiba Corp. leányvállalata, a Westinghouse Electric LLC AP-1000-e, és a francia-német Areva EPR, valamint a francia Areva és a japán Mitsubishi Heavy Industries ATMEA típusú reaktora. Az MVM illetékese a napokba újságírókkal azt közölte, hogy  a jelenlegi négy lehetséges beszállító mellé egy ötödik, egy koreai cég is bejelentkezett.

Kapcsolódó cikkek