Együttműködési megállapodást kötött a marosvásárhelyi és a karcagi kórház

Együttműködési megállapodást kötött a marosvásárhelyi és a karcagi kórház

Ezentúl együtt indulnak az európai uniós pályázatokon, közösen vesznek részt a tudományos kutatásokon és a szűrő-, és oktatási programokat is közösen szeretné megvalósítani a Maros megyei Klinikai Kórház és a karcagi Kátai kórház.

A karcagi kórházban több Maros megyei orvos és ápoló dolgozik. A velük kialakult jó szakmai és emberi kapcsolat alapozta meg a mostani megállapodást – mondta a nagykun város intézményének főigazgatója, a december 23-án, Marosvásárhelyen aláírt dokumentum előzményeiről.
    Nagy Mihály azt mondta, a közös uniós pályázáson és azon túl, hogy közösen vesznek majd részt a különböző egészségügyi programokban, a karcagi kórház azokból a tudományos tapasztalatokból is meríthet, amelyeket a Maros megyei klinika kutatói szereztek. A magyar gyógyító intézmény pedig többek között abban segíthet a romániai kórháznak, hogyan tudna a fenntartóval, a települési önkormányzattal a lehető legeredményesebben együtt dolgozni a működtetési és fejlesztési feladatok megoldásában. Ugyanis Romániában is ez változás következett be a kórházak fenntartásában.
    A főigazgató hozzátette, a konzultációt megkönnyíti, hogy magyarul tudnak beszélni a marosvásárhelyi kollégák egy részével.
    Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, aki jelen volt az  együttműködési megállapodás aláírásánál, azt mondta, a két kórház példája nyomán Hargita, Kovászna és Máramaros után Maros megye vezetőinél is kezdeményezik, hogy lépjenek testvérmegyei kapcsolatra.