Csökken többszáz gyógyszer ára a patikákban

Csökken többszáz gyógyszer ára a patikákban

Gyógyszerésznő

Az árváltozás népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szereket érint. Ezek között vannak antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás, vércukorszint és koleszterinszint-csökkentők, epilepszia, asztma, csontritkulás, illetve depresszió elleni szerek, szív és érrendszeri gyógyszerek, továbbá a központi idegrendszerre,  gyomor és bélbetegségekre ható szerek, pajzsmirigy kezelésére szolgáló készítmények és urológiai szerek.

Gyógyszerek

Az OEP utalt arra, hogy hatályos jogszabályoknak megfelelően negyedévente új úgynevezett referenciaárat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt az elmúlt negyedévben és az ára a legalacsonyabb az adott gyógyszercsoportban. Az OEP a legolcsóbb készítmény árához igazítja a százalékos támogatási kulcsot.

Például, ha egy száz forintos készítményhez hetven százalék támogatást ad a biztosító, és a készítmény helyettesíthető egy száztíz forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak hetven forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás. Az úgynevezett fixesítési eljárásba a több hatóanyagot is tartalmazó, kombinációs készítményeket is bevonták, így az átlagos árváltozás több mint hatszáz készítményt érint.

Kapcsolódó cikkek