Vádat emeltek a volt honvédelmi miniszter ellen

Juhász FerencA Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, szocialista országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára ellen pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. Juhász Ferenc nem tartja megalapozottnak a vádemelést.

Keresztes Imre főügyész az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a főügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, amelyet Juhász Ferenc tettesként, Fapál László pedig felbujtóként követett el. A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a Honvédelmi Minisztériumot 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg – olvasható a főügyészség közleményében.

A vádirat lényege szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, amelyet kedvezményes vételáron 1998-ban megvásárolhatott. Fapál László emellett 2001-ben a honvédségtől ingatlanépítés céljára munkáltatói kölcsönben is részesült, amelyet 2005-ben visszafizetett. 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, hogy a korábbi lakásjuttatás, illetve a munkáltatói kölcsön ne jelentsen kizáró körülményt, és így bérlakást kaphasson.

Fapál Lászlónak közigazgatási államtitkárként a vezetői lakásellátás iránti igényét a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie, és a jogszabály alapján kizárólag határozott időre, állami vezetői jogviszonya időtartamára, ezen tisztség betöltésének megszűnéséig kaphatott volna bérlakást. A kérelemről Juhász Ferenc honvédelmi miniszterként még aznap – a jogszabályi rendelkezéseket megszegve – egyedi döntést hozott, amelyben a kizáró körülmények alól a felmentést megadta, és egyben megállapította, hogy Fapál László határozatlan időtartamra kaphat HM-rendelkezésű lakást.

A HM a főváros XIV. kerületében egy 147 négyzetméteres, négy és fél szobás ingatlant vásárolt 65 millió forintért 2005. május 5-én. Még aznap a HM gyorsított eljárásban intézkedett, és – a lakásra 11.680 forintos havi bérleti díjat meghatározva – Fapál Lászlóval határozatlan időtartamú bérleti szerződést kötöttek. 2006. május 10-én Fapál László közigazgatási államtitkárként írásos kérelemmel fordult a miniszterhez, hogy megvenné az általa bérelt HM-rendelkezésű lakást. A HM Védelemgazdasági Főosztály 2006. június 6-ai, ezzel kapcsolatos javaslatát Fapál Lászlón, mint közigazgatási államtitkáron keresztül terjesztette a miniszter elé. A személyét érintő javaslatot Fapál László az előterjesztés keltezésének napján “Egyetértőleg” terjesztette a miniszter elé, aki azt ugyanazon a napon “Rendben!” felirattal záradékolta.

Fapál László “mindennek eredményeként” 2006. július 4-én kedvezményes vételáron, 22,2 millió forintért vásárolhatta meg a 65,2 millió forintra értékelt ingatlant.

A vádirat szerint Fapál László igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy – Fapál László közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó vagyonkezelési szabályokat kikerülve, illetve megszegve – Fapál László vételi jogosultja, majd – kedvező vételi feltételekkel – tulajdonosa legyen az állami tulajdonú ingatlannak. Juhász Ferenc 2002 májusától 2006. június 9-ig volt honvédelmi miniszter, Fapál László pedig 2004. december 10-től 2006. június 30-ig volt a HM közigazgatási államtitkára.