Tüntetőktől védik a miniszterelnök otthonát

Tüntetőktől védik a miniszterelnök otthonát

Orbán ViktorEgy hónappal meghosszabbította a lezárást a miniszterelnök otthonának környékén a Terrorelhárítási Központ (TEK). Ez olvasható a szervezet honlapján.

“Az elrendelt intézkedés pontosan meghatározza a lezárható terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely gyülekezési jog gyakorlására, vagy más nyilvános rendezvény megtartására rendelkezésre áll” – írták a TEK főigazgatója, Hajdu János kézjegéyvel ellátott dokumentumban. 

A Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Csipke út és Cinege út kereszteződéséig terjedő, eredetileg legfeljebb kétnapos, augusztus 23-ától 25-ig tartó lezárást most a szükséges ideig, de legkésőbb szeptember 24-én éjfélig hosszabbították meg. A döntés indoklása szerint a fenti időszakban a XII. kerületi Cinege út 5. szám alatti épületben védett személy tartózkodik, s testi épségének és közlekedési útvonalának megóvása érdekében szükséges a lezárás. 

A TEK főigazgatója felkérte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Készenléti Rendőrség vezetőit, hogy a lezárást további, indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi, bűnmegelőzési és objektumvédelmi intézkedésekkel egészítsék ki. 

Múlt pénteken, augusztus 23-án Orbán Viktor miniszterelnök otthonának környéke volt az egyik állomása a kilakoltatások leállítását, a devizahitelesek kártalanítását követelő, a Koppány Csoport szervezésében létrehozott tüntetésnek. A résztvevőket a Készenléti Rendőrség nem engedte közvetlenül a kormányfő háza elé, az épülettől mintegy 50 méterre lezárták a Cinege utat. A demonstrálók azoknak az otthonához vonultak, akiket felelősnek tartanak a devizahitelezés nyomán kialakult helyzetért; banki vezetők lakóhelye mellett felkeresték Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő budapesti otthonát is.