Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án, fotó: Botár Gergely/MTI/kormany.hu

Többször is ellenőrzik az idősotthonokat

Többször is ellenőrzik az idősotthonokat

Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. Erről is beszélt az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szombaton.

Müller Cecília hozzátette,

829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni.

Közölte: a szociális intézményekben is nő a betegek, az elhunytak száma, a fővárosi Pesti úti otthon lakói közül már 21-en vesztették életüket. Beszámolt arról, hogy országszerte 18 szociális otthonban 386 gondozott és 45 dolgozó vírustesztje lett pozitív.

“Az intézmények, köztük a Pesti úti ellenőrzése hétvégén is zajlik”

– mondta, majd kiemelte, hogy már 1834-re nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 óra alatt újabb 16 haláleset történt. Az elhunytak egy kivételével idős emberek. Ugyanakkor a fertőzés áldozatává vált egy 42 éves, ám számos egyéb alapbetegséggel küzdő nő is.

“Az ország idősotthonaiban gondozottak közül eddig 33-an haltak meg a koronavírus-fertőzés nyomán”

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az idősotthonok lakói körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően többszöri megismételt laborvizsgálatot is végeznek. Ugyanakkor – folytatta – nem kizárólag a laborvizsgálatokra alapozzák az intézményekben a járványügyi döntéseket, mert azok csak egy pillanatnyi képet tükröznek.

“Vagyis nagyon fontosak az alapvető járványügyi intézkedések, leginkább az elkülönítés”

– mondta.

Változatlanul Budapest és Pest megye az ország legfertőzöttebb területei, ott regisztrálták a fertőzöttek több mint 60 százalékát. Továbbá Fejér megyében van még sok fertőzött.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a védekezés során folyamatosan hasznosítják a nemzetközi tapasztalatokat, elsősorban a V4 tagállamok, illetve Ausztria gyakorlatát hasznosítják.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a fertőzött gyerekekkel a kórházban maradhatnak-e a szülők, azt mondta: amennyiben az intézményben lehetőség van a gyermek és édesanyja izolációjára, akkor lehetséges.

“Ha valaki fertőzötté válik, a járványügyi vizsgálat dönti el, hogy a családtagjai közül kit tesztelnek. A gyakorlat szerint a vele egy fedél alatt élőket igen, ám a tágabb családtagokat csak szoros kontakt esetén”

– tette hozzá.

Végül hangsúlyozta, hogy az ágyak felszabadítása azért szükséges, mert nem szeretne olyan képeket látni itthon, mint amilyenek Olaszországból érkeztek, vagyis hogy sokszor már csak a folyosókon tudták elhelyezni a betegeket.

“Az a céljuk, hogy minden körülmények között mindenki megkapja a megfelelő ellátást”

– mondta Müller Cecília.

Kapcsolódó cikkek