Sürgetik a gazdasági növekedés beindítását

Sürgetik a gazdasági növekedés beindítását

ellenőrzésA Magyar Iparszövetség szerint a gazdasági növekedés minél előbbi beindításához elengedhetetlen a bizalmat erősítő IMF-megállapodás megkötése, illetve a valós foglalkoztatás bővítése.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke a munkaadói érdekképviselet szerdai küldöttgyűlését követően az MTI-nek elmondta, sajnálatosnak tartják, hogy nyolc év óta nem volt számottevő gazdasági növekedés Magyarországon. Abban bíztak, hogy az idén elmozdulás lesz, hiszen erre az évre még 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel terveztek, most viszont már az a kérdés, milyen mértékű lesz a visszaesés.

Vadász György hangsúlyozta, egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy Magyarországon jelentősen nőjön a munkát végző emberek száma, de ez a célkitűzés gazdasági bővülés nélkül nem fog teljesülni, a közmunkaprogramnak valójában nincs számottevő gazdasági hozadéka. A Magyar Iparszövetség abban bízik, hogy ígéretének megfelelően a kormány a törvénykezési nagyüzem után a versenyképesség növelésére, a vállalkozások jövedelemtermelő képességének bővítésére helyezi a hangsúlyt – mondta. Hozzátette, a vállalkozások jövedelemtermelő képességének javulása hozzájárul a mintegy hatszázezer “láthatatlan” munkaerő egy részének láthatóvá tételéhez.

A Magyar Iparszövetség érdekelt egy önfinanszírozó adó forma kialakításában, amely kiszámítható, kalkulálható bevételt eredményezne az államnak, és a vállalkozások számára is tervezhető, hasonlóan az egyszerűsített vállalkozói adóhoz (eva). Jelenleg ugyanis a kisvállalkozások tömegesen szűnnek meg, a helyzeten azzal lehetne javítani, ha arra ösztönöznék a vállalkozásokat, hogy “ne a markukat tartsák az állam felé”, hanem tartsák fenn magukat, ehhez viszont kedvező adókörnyezet kell – mondta az iparszövetség ügyvezető elnöke. A szövetség arra is számít, hogy 2013 végéig a meglévő 3.000 milliárd forint uniós fejlesztési forrás minél gyorsabban a gazdasághoz kerül, mert “öngól” lenne, ha arról kellene beszámolni a tervezési időszak után, hogy az ország nem tudott élni a lehetőséggel – mondta Vadász György, aki szerint az uniós forrásokat a foglalkoztatás bővülést eredményező beruházásokra, technológiai korszerűsítésre kellene fordítani.