Nőtt a baloldal szavazótábora, de a kormányé a legnagyobb

Nőtt a baloldal szavazótábora, de a kormányé a legnagyobb

szavazásA Medián júniusi felmérése szerint a kormányoldal ebben a hónapban is tovább veszített a támogatottságából, miközben tíz éve nem látott szintre, 44 százalékra nőtt a bizonytalan pártválasztók aránya.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet júniusban készített reprezentatív felméréséből, amely a HVG című hetilap legfrissebb, csütörtökön megjelent számában olvasható, az látszik, hogy a választópolgárok mindössze 40 százaléka tartja biztosnak, hogy részt venne a választásokon, így összességében a szavazáson részt vevő és a pártok közül választani is tudó szavazókorúak aránya jelenleg mindössze 30 százalék.

A lapban közölt felmérés szerint az embereknek már a 80 százaléka látja úgy, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, és bizakodókat szinte csak a kormánypárti szavazók között lehet találni, de a Fidesz támogatóinak 40 százaléka is “rossz irányt érzékel”, és a kormányoldal mögött ma már csak a szavazópolgárok 21 százaléka áll, s eközben a kormányváltás idején mért 23 százalékról mára 51 százalékra nőtt azok aránya, akik állításuk szerint semmiképpen sem szavaznának a Fideszre.

A teljes szavazókorú népességben ugyan a Fidesz még mindig vezet, de mindössze 6 százalékkal van mögötte lemaradva az MSZP, akit a Jobbik 10, az LMP 6, a Demokratikus Koalíció pedig 2 százalékkal követ. A választani tudó biztos szavazók között a Fidesz előnye az előző havihoz képest négy ponttal visszaesve is magas: 37 százalék voksolna a kormánypártra, míg az MSZP támogatottsága egy hónap alatt 2 százalékkal nőtt, így már 27 százalék szavazna a szocialistákra. A Jobbik egy hónappal ezelőtti 21 százalékos támogatottsága egy ponttal csökkent, az LMP és a DK pedig egy-egy százalékkal több, 9, illetve 4 százalékos támogatására számíthat.

A legnépszerűbb politikus továbbra is Áder János államfő, 38 százalékkal, vezető politikusok népszerűségi rangsorában, őt két ellenzéki politikus, Mesterházy Attila és Karácsony Gergely követi 34, illetve 33 százalékos támogatottsággal. Orbán Viktor kormányfő “a 2010 ősze óta tartó népszerűségvesztés és az utóbbi hónapban mért 5 százalékpontos zuhanás következtében a rangsor középmezőnyébe süllyedt: a kormányváltáskor mért 68 százalékos támogatottságából mára mindössze 25 százalék maradt” – olvasható a Medián felmérésében.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán közölte az MTI-vel: júniusi felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 32 százalékról 36 százalékra emelkedett, az MSZP-é 31-ről 27 százalékra csökkent. A pártszimpátia kérdésében bizonytalanok vagy titkolózók aránya nem változott: az elmúlt hónapban 49 százalék volt, jelenleg pedig 48 százalék. A Tárki szerint a többi parlamenti párt támogatottsága sem változott jelentősen. A Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített reprezentatív felmérése szerint, amelynek az eredményét szintén szerdán tették közzé, a részvételüket biztosra ígérő, aktív választók körében 44 százalékkal a Fidesz továbbra is jelentősen vezet, az MSZP 27, a Jobbik 16 százalékot szerezne, ha most hétvégén lenének a választások.