Készülnek a kampánypénzek ellenőrzésére

Készülnek a kampánypénzek ellenőrzésére

Az Állami Számvevőszék már megkezdte az április 8-i képviselő-választást követő ellenőrzések előkészítését, amelyeket a parlamenti választást követő egy éven belül köteles elvégezni. Ezt mondta az ÁSZ hírportálján csütörtökön megjelent interjúban Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára.

Az oldalukon megjelent írásban a főtitkár felidézte, a kampányfinanszírozáshoz kapcsolódó számvevőszéki ellenőrzés alapvetően a 2014-es jogszabályi keretek között zajlik. 

Holman Magdolna kiemelte: a 2014-es országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése alapján elmondható, hogy az új szabályozások, a bevezetett ellenőrzési szintek és eszközök négy évvel ezelőtt hozzájárultak a szabálytalanságok és törvénysértések feltárásához, valamint ahhoz, hogy az állampolgárok – egyebek mellett az ÁSZ ellenőrzésein keresztül – a korábbinál megbízhatóbb, objektív tájékoztatást kapjanak a választási kampányra fordított adóforintok felhasználásáról.

Emellett az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) a Magyarországról szóló jelentésében is megállapította, hogy a számvevőszék figyelemreméltó előrelépést ért el a kampánypénzek és a pártok ellenőrzése területén. Az ÁSZ 2015 márciusában ismertette a 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzéséről szóló jelentéseit. A szervezet három jelentést készített: egyet a mandátumhoz jutott egyéni jelöltekről, egyet a mandátumhoz jutott jelölő szervezetekről, egyet pedig a kérelemre ellenőrzött 14, országos listát állított, mandátumhoz nem jutott jelölő szervezetről. A 2014-es kampánypénzek ellenőrzése során az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, és számos feljelentést tett, elsősorban a kérelemre ellenőrzött, mandátumot nem szerzett pártok esetében. 

A számvevőszék főtitkára felhívta a figyelmet arra, az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen szankcionálási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást. Ugyanakkor a számvevőszék jelezte a jogalkotónak a kampánypénzeinek felhasználásában tapasztalt szabálytalanságokat, hiányosságokat, és ezek nyomán az Országgyűlés módosította a szabályozást, ez pedig a főtitkár szerint növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot.

Úgy véljük ugyanis, hogy ez is hozzájárul, hogy a költségvetési támogatást szabályosan használják fel a jelölőszervezetek, és a 2018-as választási kampány során megelőzhetőek legyenek a négy évvel ezelőtt, a számvevőszék által feltárt szabálytalanságok – mondta az ÁSZ főtitkára. A módosítás szerint – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – a jelölőszervezeteknek is vissza kell fizetni az állami támogatást, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. (Az egyéni jelöltek esetében két százalék a visszafizetési kötelezettség határa.) Emellett a jelölőszervezeteknek csak akkor folyósítják a támogatást, ha a vezető tisztségviselőik személyes, anyagi felelősséget vállalnak a közpénzek visszafizetését illetően.

Az ÁSZ-nak a törvénymódosítás nyomán a választáson mandátumot szerzett jelölőszervezetek ellenőrzésén túl a legalább egyszázalékos eredményt elért pártokat is ellenőriznie kell a választás után egy éven belül.