Ingatlanokkal üzérkedőket ítéltek el Szegeden

Ingatlanokkal üzérkedőket ítéltek el Szegeden

Végrehajtás alatt álló ingatlanok áron aluli megszerzését ígérő csoport tagjait ítélte el másodfokon csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Az ügy három vádlottját befolyással üzérkedés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a táblabíróság. Ezért három év és négy és fél év közötti börtönbüntetéssel sújtotta őket, emellett 6 és 46 millió forint közötti vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben.

Több vádlott – döntő többségében vesztegetés miatt – kapott még kisebb tartamú, egy részük felfüggesztett szabadságvesztést, másokat különböző időtartamú közérdekű munkára ítélt a bíróság, és volt, akiket próbára bocsátott. A táblabíróság hét embert egyes vádpontokban – az elsőfokú ítélettől eltérően – felmentett, ezért esetükben lehetséges a fellebbezés. Az ítélet egyebekben jogerős.

A másodrendű vádlott nő hitel- és ingatlanközvetítéssel foglalkozott. A most más ügy miatt szabadságvesztését töltő elsőrendű vádlott pedig üzletkötőként dolgozott nála. 2004 őszétől ügyfeleiknek piaci ár alatt kínáltak megvételre végrehajtás alatt álló ingatlanokat. Azt ígérték, hogy – egyes esetekben több millió forintot is elérő – előleg fejében elintézik, a végrehajtó az adott ingatlan árverését úgy bonyolítsa le, hogy kizárólag az ügyfél vegyen részt rajta. A velük kapcsolatban lévő végrehajtókat nem nevezték meg, és a lakásokat is csak be nem azonosítható módon jelölték meg, arra hivatkozva, hogy az ügyfelek az ingatlanban lakó adósokat nem zaklathatják. A vádlottak az ügyfeleket részben személyesen, részben közvetítők útján keresték meg, vádlott-társaik időnként a pénzátvételben is részt vettek.

A beszervezett ügyfelekkel az egyes lakások megszerzésére adott határidők lejárta után általában az elsőrendű vádlott tartotta a kapcsolatot, és különböző magyarázatokat adott, hogy az ingatlanok megszerzése miért késik. Az ügy két főszereplője 2005 őszén összeveszett, de az elsőrendű vádlott – mások bevonásával – a bűncselekmény-sorozatot egészen 2006 tavaszáig folytatta. Az ügyfelek hiába fizettek a vádlottaknak, egyetlen tényleges ingatlan-adásvételre sem került sor. A befolyással üzérkedő vádlottak összesen mintegy 100 millió forintot kaptak ügyfeleiktől.