Így áll a postaszékház-ügy a bíróságon

Így áll a postaszékház-ügy a bíróságon

Az ügyész börtönt, a védők felmentést kértek a postaszékház több mint 10 évvel ezelőtti értékesítése miatt megvádolt egykori postai vezérigazgató és társai ügyében a másodfokú eljárás során a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön.

Az ügyben 2010 elején indult nyomozás Balsai István, akkori fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján. A képviselő egyrészt a Magyar Posta Zrt. egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt tett feljelentést, másrészt a posta új, XIII. kerület, Dunavirág utcai székházának bérletével kapcsolatban.

A Fővárosi Főügyészség 2013-ban emelt vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a posta, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. 3-3 munkatársa ellen. Az ügyészség szerint a vádlottak az adott helyzetben leggazdaságtalanabb megoldást választották, megszegték vagyonkezelői kötelezettségeiket, és a postának tízéves viszonylatban több milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

A vádbeli cselekményért a törvény szerint öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. Tavaly júniusban a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentett minden vádlottat.

A törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletének szóbeli indoklásában a bíró szakértői vélemények alapján kifejtette: a postát a vádlottak részéről választott megoldással, a bérléssel nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az abból befolyt összeget a posta fejlesztésére, piaci feltételeknek való megfelelésére fordították. Az elsőfokú döntés ellen az ügyész fellebbezett, így került másodfokon a táblára az ügy.

Csütörtökön a másodfokon eljáró ügyész a tényállás kiegészítését, bűnösség kimondását és börtön kiszabását kérte.
Bánáti János ügyvéd, az elsőrendű vádlott védője perbeszédében kitért arra, hogy az ügyben politikai motívum is megfigyelhető, például a feljelentő személye miatt.

De az ügyvéd szerint a négyszeri vádmódosítás is elgondolkodtató, az elsőfokú bíróság azonban már objektíven járt és magas szakmai színvonalú ítéletet hozott. A védő az elsőfokú, felmentő ítélet helyben hagyását és jogerőre emelését kérte.

A postaszékház eladása miatt indult büntetőeljárás perbeszédekkel folytatódik, a másodfokú határozat kihirdetésére várhatóan március 21-én kerül sor a Fővárosi Ítélőtáblán.

Kapcsolódó cikkek