Ezt kapták a tanárt bántalmazók

Ezt kapták a tanárt bántalmazók

ítéletFelfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Makói Városi Bíróság csütörtökön azt a 19 éves diákot és annak vietnámi állampolgárságú édesapját, akik december 5-én bántalmazták a Galamb József Szakképző Iskola egyik pedagógusát. 

Az ügyben első fokon eljáró bíróság a diákot, aki ököllel orron ütötte testnevelő tanárát, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, és egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta, melynek végrehajtását három év hat hónapra felfüggesztette. A tanuló apját, aki a pedagógust az eset napján megragadta és a falhoz szorította, a bíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt nyolc hónap – végrehajtásában két és fél évre felfüggesztett – börtönre ítélte.

A kőműves szakmát tanuló fiú és testnevelő tanára között már másfél éve feszült volt a viszony. A diák szerint a pedagógus többször is csúfolta, a neve miatt kigúnyolta. A tanár ezt tagadta, elmondta azonban, hogy a tanulóval gyakoriak voltak a problémák, a diák a kijelölt feladatokat nem hajtotta végre. December 5-én is így történt, s miután a fiút többször is figyelmeztette, kénytelen volt elégtelent adni neki. A diák ekkor elhagyta a tornatermet, majd röviddel később visszatérve trágár kifejezéseket is használva megfenyegette pedagógusát. A tanár ekkor bezárta a terem ajtaját. Az óra végeztével a pedagógus a tanári szoba előtti folyóson találkozott össze a diákkal és annak az időközben az iskolába érkező apjával. A vietnámi férfi megragadta a pedagógus ruháját és a falhoz nyomta őt, ezzel szinte egy időben pedig a háta mögött álló fia ököllel orrba vágta a tanárt. A támadástól meglepődő apa ellökte magától a sértettet, aki a tanári szoba ajtajának zuhant.

A balett-táncos végzettségű, de targoncavezetőként dolgozó vietnámi férfi a tárgyaláson is azt mondta, nem tudott arról, hogy a fia bántalmazni akarja tanárát, csupán azért ment az iskolába, hogy beszéljen a pedagógussal. A férfi és a fia írásban és a bíróság előtt szóban is bocsánatot kért a történtekért. Az ítélettel szembeni fellebbezés bejelentésére az ügyész és a védő is három nap gondolkodási időt kért.