fotó: pixabay.com

Elítélték a budapesti kamaszt, aki meg akarta ölni a menyasszonyát

Elítélték a budapesti kamaszt, aki meg akarta ölni a menyasszonyát

Emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt 12 év fiatalkorúak börtönére ítéltek egy, az elkövetéskor 16 éves fiút. A hírt a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség jelentette be kedden.

Azt írták, hogy a Fővárosi Főügyészség 2020-ban emelt vádat a – büntetőeljárás során újabb bűncselekményeket elkövető – fiúval szemben. A Fővárosi Törvényszék június 29-én kihirdetett ítéletével űnösnek mondta ki előre kitervelten, különös kegyetlenséggel és több emberen elkövetett emberölés kísérletében és más bűncselekményekben.

Az eljáró törvényszék ítéletében megállapította, hogy a már 15 évesen jegyben járó fiú kapcsolata során féltékenységből számos alkalommal bántalmazta jegyesét, aki ezért elhagyta.

A fiú a szakítást nem tudta elfogadni, ezért 2018 márciusában elcsalta a lányt a 9. kerületi Ráckevei Duna-ághoz, majd a töltésről, mintegy 5 méter magasságból a 0 fokos vízbe lökte. A lánynak sikerült kiúsznia a partra, amit a fiú látott. Amikor kimászott, rátámadt. Egy vágóeszközzel összekaszabolta, majd az életveszélyes állapotba került lányt magára hagyta. A lánynak sikerült segítséget kérnie telefonon. Aztán a fiút feljelentette. Az eljárás alatt a kamasz bűnügyi felügyelet alá került a lakásban, ahol élt. A kényszerintézkedés ideje alatt a Facebookon megismerkedett egy fiatal lánnyal, aki ezek után rendszeresen látogatta a lakásán, de ennek a kapcsolatnak is szakítás lett a vége, amibe a fiú megint nem tudott beletörődni.

A kamasz 2018 augusztusában levágta a lábáról a nyomkövetőt, magához vett egy rugós bicskát és megszökött a lakásból.

Megkereste szerelmét a lakásban, ahol élt. Összeveszett a lány édesanyjával, akit négyszer mellkason, egyszer pedig alkaron szúrt, aztán a volt barátnőjére is rátámadt. Először mellbe szúrta, majd még kilencszer összeszúrkálta az egész testén. Az ügyészségi közlemény szerint a lány életét a gyors és szakszerű orvosi segítség mentette meg.

Édesanyját életveszélyes sérülései miatt szintén azonnal meg kellett műteni. A támadásban poszttraumás stresszt is okozott.

Az elsőfokú ítélet ellen a fiatalkorúak ügyésze a most 20 éves támadó terhére hosszabb tartamú szabadságvesztés és mellékbüntetés kiszabásáért, míg a fiatal és védője enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblánál előterjesztett indítványával a kamasz büntetésének súlyosítása mellett, a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte. A Fővárosi Ítélőtábla november 24-én kihirdetett és jogerős határozatával az elsőfokú büntetőítéletet helybenhagyta.