Bakondi György, fotó: Balogh Zoltán/MTI (archív)

Bakondi György: példátlan az Európai Bíróság döntése

Bakondi György: példátlan az Európai Bíróság döntése

Példátlan az Európai Unió gyakorlatában, hogy az Európai Bíróság eltért az Európai Bizottság javaslatától, és hetvenszer nagyobb pénzbüntetést szabott ki a javasoltnál. Ezt mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
Bakondi György ismertette, az Európai Bíróság 200 millió euróra – vagyis nyolcvan milliárd forintra – büntette Magyarországot, emellett napi egymillió euró – azaz négyszázmillió forint – összegű kényszerítő bírságot is kiszabott, amiért hazánk nem engedi be az illegális migránsokat.

Szerinte a döntés azt mutatja, hogy a liberális, baloldali politikai irány mindent megtesz annak érdekében, hogy “megtörje Magyarország ellenállását”, és hogy Magyarország biztonsági helyzetét a nyugat-európai helyzethez közelítse, ahol “késes támadások, politikai feszültségek és terrorcselekmények sokasága” tapasztalható.

Bakondi György azt mondta, maga a büntetés “várható volt”, meglepőnek nevezte ugyanakkor, hogy az elmarasztaló döntést csak az európai parlamenti választások után hozták nyilvánosságra.

Véleménye szerint a döntéshozók abból indultak ki, hogy egy ilyen “aránytalan és a saját jogelveiket is semmibe vevő” büntetés további szavazókat hoz Magyarországon a migrációellenes politikát képviselő kormánypártoknak. Hozzátette, az EU nemrég fogadta el a migrációs paktumot, amely a külső határok őrizetének létfontosságú szerepét hangsúlyozza és annak további erősítését tűzi ki célul. Most mégis “épp annak vagyunk tanúi, hogy megbüntetnek egy országot, amelyik őrzi a külső határt” – mutatott rá.

“A főtanácsadó hangsúlyozta: nem igaz, hogy Magyarország a többi tagállamra hárítja a migráció kezelésével kapcsolatos pénzügyi terheket.
Ez téves megállapítás, a határőrizeti költségeket a magyar költségvetés finanszírozza”

– jelentette ki, hozzátéve, az itt feltartóztatott, visszairányított illegális migránsok nem jelennek meg Nyugat-Európában, vagyis ott nem keletkeznek többletköltségek.

“Ez is csak olyan nyilatkozat, amelyik a magyar kormány konzekvens nemzetpolitikáját, a magyar emberek érdekeinek képviseletét szeretné megsemmisíteni vagy gyengíteni”

– állapította meg, majd kiemelte, a döntés értelmében be kellene engedni azokat, akik “átmásznak a kerítésen és leteszik a géppisztolyt, amivel addig lövöldöztek”. Ezzel pedig értelmetlenné válna a kerítés, és értelmetlenné válna mindaz az erőfeszítés, amit a magyar emberek a költségvetési források felhasználásával eddig megtettek Magyarország védelme érdekében – magyarázta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint figyelembe kellene venni, hogy a magyar emberek mit akarnak.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormány migrációs politikájának támogatása jóval nagyobb, mint a Fidesz támogatottsága. Vagyis a magyar emberek nagyon nagy többsége párthovatartozástól függetlenül úgy gondolja, hogy a külső határokat őrizni kell, és fenn kell tartani a belső rendet, a biztonságot – húzta alá.

Kapcsolódó cikkek