A koronatanú visszavonta vallomásait

A koronatanú visszavonta vallomásait

Bírói kalapács és mérleg

A büntetőügy koronatanújának számító nő, aki az elsőrendű vádlottal, Kiss Árpáddal korábban szerelmi kapcsolatban állt, sírva magyarázkodott a Pest Megyei Bíróságon. A nyomozati jegyzőkönyvek ismertetéséből kiderült, hogy F.-né Ny. Éva, akit a március 25-én indult büntetőper során már a nyolcadik tárgyalási napon hallgatnak meg tanúként, többször nyilatkozott úgy, hogy élete veszélyben volt, munkatársai fenyegették, a szerdai tárgyaláson azonban mindezeket forgatókönyvszerűnek, illetve kivetített gondolatoknak nevezve visszavonta.

F-né Ny. Éva

F.-né Ny. Éva

Míg a nyomozati vallomásában többször is azt állította, hogy a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után, amikor segítséget nyújtott a vádlottaknak sárban elakadt autójuk kiszabadításában volt egy hasonló eset, amikor Kiss Árpád elsőrendű vádlott kora reggel nagyon fáradt volt, és arra kérte, főzzön neki húsleveset, majd mintegy 14 órán át aludt. Korábbi vallomásaiban azt állította, ez az eset augusztus 3-án, a kislétai gyilkosságot követően történt, de a szerdai tárgyaláson már mindezt visszavonta.

Nyomozati dokumentumok szerint Kiss Árpád, akivel korábban szerelmi kapcsolatban is állt, azt mondta neki az áprilisi segítségnyújtása után: “nem tehet semmit, nem mondhat semmit, veszélyben van az élete. Addig fogok élni, amíg ő is él, és erre megvan az embere”. Az asszony megjegyezte, arra kérte a férfiakat, a nyitva tartáson kívül ne tartózkodjanak a klubban, mire Kiss Árpád azt mondta neki, “ne ugráljon, nem az ő dolga”.

Kiss Árpádot bevezetik a bíróságra

Kiss Árpád

A szembesítéskor Kiss Árpád mindezeket a kijelentéseket hülyeségnek nevezte, a tanú erre azzal a magyarázattal vonta vissza korábbi állításait, hogy mindezt “az elmúlt tíz évben történt veszekedésekből rakta össze”. A magát többször elsíró tanú azt állította, a vádlottak 2009. augusztus 21-i elfogása után döbbent rá, hogy őt is meg akarták ölni, el akarták hallgattatni. A tárgyalás, szünet után a tanú további meghallgatásával folytatódik.

A hat halálos áldozatot és öt súlyos sérültet követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások miatt Kiss Árpádot, testvérét, Kiss Istvánt, illetve Pető Zsoltot és az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség.

Kapcsolódó cikkek