A Müpa

Varázslatos estét ígérnek péntekre

Varázslatos estét ígérnek péntekre

Rameau, Saint-Saëns és Bruckner művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén Jan Vogler csellóművész szólójátékával, Hamar Zsolt vezényletével pénteken a Müpában.

Az esten Rameau A gáláns indiák című szvitje, Saint-Saëns I. csellóversenye és Bruckner IV. szimfóniája hangzik el – közölték a Nemzeti Filharmonikusok.

A gáláns indiák című opera négy felvonása egzotikus vidékeken – Törökországban, Peru inkái közt, egy perzsa virágfesztivál forgatagában és az amerikai indiánok földjén – játszódik.

A szerző a tételekből a felvonások tartalmát követő zenekari szvitet is összeállított. Camille Saint-Saëns 1872-ben, harminchét éves korában írta meg első csellóversenyét, amely napjainkban is egyik legnépszerűbb műve. A francia romantikus szerző alkotását az esten Jan Vogler német muzsikus szólaltatja meg Stradivari-hangszerén.

Anton Bruckner zeneszerzői életművének legfontosabb pilléreit monumentális szimfóniái képezik. Tíz befejezett és az utolsó, befejezetlen szimfóniája közül az egyik legkedveltebb a “romantikus” IV. szimfónia, amely tele van lélekmelengető dallammal és átható erővel. Az osztrák szerző nagyszabású, magával ragadó mesterműve a zenekarnak igazi kihívást, a közönségnek pedig semmihez sem hasonlítható akusztikai élményt tartogat.

Kapcsolódó cikkek