Mégis van Vidámpark

CimbaliBandVidámpark címmel készítette el új stúdióalbumát a hazai világzenei színtér egyik népszerű szereplője, a CimbaliBand. A nyolc éve alakult csapat hetedik anyaga a korábbiaknál is bulizósabb zene, amelyet április 25-én mutatnak be koncerten a gödöllői Művészetek Házában, a Budapest Folk Fest keretében.

“Missziónknak érezzük, hogy egy kicsit közelebb vigyük az emberekhez a cimbalmot, mint igazi magyar hangszert. Ehhez a mainstream, a populáris színtér remek eszköz, de tudjuk, hol vannak a határok. A CimbaliBand túlnyomórészt népzenészekből áll, és mi a folkba csempésszük bele a könnyűzenét, nem pedig fordítva” – fejtette ki Unger Balázs, a zenekar vezetője, cimbalmosa, énekese az MTI-nek. A Vidámpark című lemez az első a CimbaliBand történetében, amelyen kizárólag saját szerzemények szerepelnek, a tizenegy számból nyolc zeneszerzője és szövegírója Unger Balázs. Felidézte, hogy hétéves kora óta foglalkozik népzenével, 1997-től hat éven át volt az Állami Népi Együttes cimbalmosa. Hozzátette, hogy például Boda Gellért, a zenekar hegedűse is hétévesen kezdett játszani a hangszerén, és hozzá hasonlóan a mai napig aktív népzenész. “A mostani számok leginkább azt tükrözik vissza, milyen helyeken jártam az elmúlt csaknem két évtizedben, milyen emberekkel találkoztam Moldvától Sopronig, Törökországtól Anglián és Amerikán át Japánig. Az évek során felszedett zenei szuvenírokat igyekszünk összegyúrni, általában én hozom az alapötletet, a többiek pedig hozzáteszik a magukét. A népzenei gyökerekből táplálkozunk, de a CimbaliBand nem autentikus népzenét játszik” – magyarázta Unger Balázs. Mint elmondta, a lemez címe egyrészt arra utal, hogy a vidámság a zenekar lételeme, másrészt néhány szövegben – például a Hullámvasútban – a bezárt városligeti Vidámpark hangulatát próbálták visszahozni. A vicces alapállás a zenekar Facebook oldalára a közelmúltban felkerült videón is látszik, amely egy megfricskázott Star Wars-jelenet, a különböző lényekből álló zenekar Jabba palotájában a CimbaliBand muzsikáját játssza. A Fonó által kiadott Vidámpark című album előzményeként a CimbaliBand tavaly Ungerground címmel megjelentetett egy négyszámos EP-t, ennek dalai a mostani a CD-re is felkerültek.

“Ezeken a számokon azóta módosítottunk valamennyit, az Úton vagyunk címűre, ami egy soproni koncertre utazás kalandjait meséli el, például rákerült egy szaxofonszóló Bede Pétertől, aki a Fanfara Complexa formáció tagja. Picit máshogy szól a Balatoni nyaraló is, amelynek van egyfajta dunántúli ugrós fílingje. Ezt a számot játszottuk január 1-jén Szigligeten az Újévi csobbanáson, amikor háromszáz ember mártózott meg a Balatonban” – mesélte Unger Balázs. A CimbaliBand “multikulti” zenekar, a zenekarvezető és testvére, Unger Gergő gitáros, énekes sváb, Agatics Krunoszláv harmonikás szerb, Lázár Gyula bőgős roma származású. A sokszínűség egyik nyoma a Vidámpark Habiszti Guszti című dala, Unger Gergő szerzeménye, amely pesti roma szlengben íródott. A Jöjjünk össze című számon hallható rapbetét a Petőfi Rádió által tavaly felfedezett hiphop előadó, Halott Pénz (Marsalkó Dávid) közreműködésével készült. A CimbaliBandben a már említettek mellett Szita Eszter (ének) és Horváth Dániel (dob, ütőhangszerek) szerepel. A zenekar április 25-én a gödöllői Művészetek Házában mutatja be a Vidámparkot élőben a közönségnek. “A koncert a Fonó Budapest Folk Fest rendezvényének része. Gödöllői születésű vagyok, és a CimbaliBand az idei évtől Gödöllő zenekara lett, a város támogat minket, kapunk próbatermet és fellépési lehetőséget is. A lemezbemutatón velünk játszik Bede Péter, illetve a Fricska Táncegyüttes és a Talamba Ütőegyüttes” – fejtette ki Unger Balázs. A cimbalmos hosszú évek óta vendégszerepel A Hawk and a Hacksaw elnevezésű világzenei formációban, amellyel a közelmúltban egy ravennai fesztiválon lépett fel, májusban pedig a londoni Queen Elizabeth Hallban játszanak a BBC koncertzenekarával. Az amerikai duó korábban a CimbaliBand Feketetó című lemezén működött közre.